Долари

Най-голямата американска банка „Джей Пи Морган Чейс“ (JP Morgan) се е съгласила да плати 13 милиарда долара, за да избегне съдебно дело за ролята си в международната финансова криза. Това съобщават медиите в САЩ, като се позовават на неофициална информация за споразумение на банката с американското министерство на правосъдието.

Смята се, че с продажбата на надценени облигации „Джей Пи Морган Чейс“ е допринесла за финансовата криза през 2007 година.

Банката се е съгласила да плати 9 милиарда долара във вид на глоби и 4 милиарда в помощ на собствениците на ипотекирани жилища.

Банката е обвинена за това, че е продавала облигации, обезпечени с ипотеки, като е знаела, че някои от жилищните заеми, които стоят зад книжата са рискови. Става дума за продукти, които пакетират множество жилищни заеми и ги препродават под формата на търгуеми облигации. Някои от проблемите се отнасят Washington Mutual и инвестиционната банка Bear Stearns, двете срутили се компании, които Джей Пи Морган придоби през 2008 година.

Миналия месец банката плати 1 млрд. долара по случая с Лондонския кит Бруно Иксил, който нанесе огромни щети с прекомерни залози на финансовите пазари, припомня BBC.