Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е повратна точка за правителството на Пламен Орешарски, подкрепяно от БСП и ДПС. По иронично съвпадение той бе гласуван минути преди среща на премиера с протестиращи – само за да предизвика нова вълна от протести. Изборът на Пеевски не само бе изненадващ, той бе демонстративен и глупав (поне на пръв поглед). Бившият премиер Бойко Борисов каза, че е „сащисан“, а президентът Росен Плевнелиев, който подписа промените в закона, предвиждащи председателят на ДАНС да се избира от парламента, трябва да се е почувствал изигран. Той реагира остро и отмени участието си в церемонията по откриване на Дунав мост 2.

Остава загадка защо законът влезе в сила веднага и защо е било нужно Делян Пеевски да се закълне още днес, а не примерно в сряда. Дали той има спешна поръчка за изпълнение или някой се опитва да провокира катастрофични сценарии… Може би скоро ще научим.

Едно е ясно – този избор е повратна точка за кабинета на Пламен Орешарски, който очевидно направи предложението под натиск, и ще има силни последици за него. Ако имахме нормално работещи финансови пазари, те би трябвало да се сринат днес, защото изборът на Пеевски повишава нестабилността в държавата.

С това скандално назначение (защо – виж по-долу) не се само се затвърждават подозренията за задкулисни договорки и корпоративно влияние. То слага край на надеждите за управление в интерес на гражданите, за диалогичност и прозрачост.

Този избор също така помрачава безупречния професионален образ на премиера Пламен Орешарски, който, след като веднъж е показал слабост, ще бъде силно затруднен в следващите си ходове. А от него се очаква да приложи непопулярни мерки и да пази стабилността.

Свързан със съмнения за търговия с влияние и подозиран като проводник на сенчести интереси, новият шеф на ДАНС е лош знак не само към партньорските служби. Той е и лош знак към големия капитал и потенциалните чуждестранни инвеститори, които имат всички основания да бъдат „страхувани“ (според популярния израз от екзалтираната реч на Пеевски пред избиратели на ДПС.)

Подкрепата за Пеевски освен това вещае трудно бъдеще за БСП. В редиците на столетницата вече зрее недоволство от твърде многото отстъпки на ДПС, а и Сергей Станишев остава под силната критика на скорошните си съратници. Той няма аргументи пред съпартийците си защо подкрепи Пеевски.

Орешарски също трудно намира обяснение за това толкова ненормално назначение. Нито той, нито Станишев са глупаци и със сигурност могат да предвидят бурята, която ще последва. И тъй като Двойната коалиция едва се крепи, интерпретацията на днешното решение се колебае между две оценки – провокация или наглост. След всичко това въпросът, който се натрапва е: Как допуснахме паралелните центрове на властта да станат толкова мощни? В момента, в който четете това, майката на Пеевски и неговият бизнес партньор Цветан Василев вероятно се радват на оглушителния ефект от малката си шегичка.

Кой е Делян Пеевски?
Стремителната кариера на депутата от ДПС започва през 2001 г., когато Пеевски става член на НДСВ и парламентарен секретар на Министерство на транспорта. Майката на Пеевски, Ирена Кръстева, тогава е шеф на Българския спортен тотализатор. За кратко е начело на борда на „Пристанище Варна“ ЕАД (чийто шеф бе и транспортният министър Данаил Папазов), но е освободен поради липса на образователен ценз. По това време той е втора година студент в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

От май 2005 година Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба (без да е спазено препоръчителното изискване за 2 години стаж). Същата година е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. През май 2007 г. бе освободен (заедно с Корнелия Нинова от Министерство на икономиката), тъй като беше замесен в корупционния скандал между бившия директор на Националната следствена служба Ангел Александров и бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Срещу него беше образувано и досъдебно производство по повод на твърдението, че е оказвал натиск върху директора на „Булгартабак“ Христо Лачев (заедно с шефа на следствието Ангел Александров, също близък до ДПС, който тогава твърдеше, че е заплашван от Румен Овчаров). По-късно бе върнат, бяха възстановени и магистратските му права.

Заедно с майка си Ирена Кръстева издават вестниците „Монитор“ ,“Телеграф“, „Уикенд“ и други, интернет сайтове, а заедно с Корпоративна – на практика управляват ТВ7 (която официално се води собственост на фонд Алегро). Булгартабак – причината за някогашния скандал, също е във владенията на групировката, както и БТК и още няколко големи предприятия.

Депутат е от ДПС от 2009 година. Докато при първия си депутатски мандат, той бе незабележим и рядко идваше в парламента, при втория е един от най-активните и на няколко пъти влиза в открита конфронтация с Цветан Цветанов.