Съобщението на КЗК, че „Емко” ЕООД е заявило концентрация с „Дунарит”, както и заявената по-рано от премиера Бойко Борисов да се извършва ремонт на изтребители в „Авионамс” показват, че около двете дружества има развижване. На 12 януари премиерът заяви изненадващо: В напреднала фаза сме държавата да си откупи обратно авиоремонтния завод „Авионамс“.
Не е ясно чий дял придобива „Емко”. Собственикът на компанията Емилиян Гебрев не бе открит за коментар.

Формално промяна не е вписана по нито една от партидите и не е ясно кой продава.
И двете военни предприятия са под контрола на „“Хедж Инвестмънт България, като в „Дунарит” това участие опосредствано – чрез „Кемира”.
Собственик на над 90% от „Хедж Инвестмънт България“ офшорката „И Еф Ви Интернешънъл Файнаншъл Венчърс“ (EFV). Това дружество има ключова роля в империята фирми на Цветан Василев. Напоследък то се представлява от Асен Асенов.

Миналата година двете компании попаднаха за кратко под контрола на LIC 33 – компания, собственост Пиер Луврие (заедно с БТК и други дружества), но по-късно той върна активите на Василев. В края на 2015 г. друг руски гражданин – Дмитрий Косарев чрез компанията Empreno заяви, че контролира БТК – отново чрез LIC33.
Но представител на Empreno, с когото се свързахме за коментар отрече Косарев да има отношение към други компании и посочи, че собственик на “Дунарит” и „Авионамс” е Асен Асенов. Той е свързан с ТВ „Седем“.

Но Асенов (тоест EFV) от края на миналата година безуспешно се опитва да накара Агенцията за вписвания да го впише като член на СД на дружеството заедно с Юлия Янчева. Сега Хедж се управлява от Асен Бабански и Марио Първанов. А Софийска градска прокуратура загуби обжалването срещу избора им за членове на съвета, направен през февруари 2015 г. От документите в регистъра на СГС не става ясно защо прокуратурата е оспорвала това.
Междувременно „Хедж” губи контрола си над „Дунарит”. Това става като дружеството „Кемира”, което досега се контролираше от „Хедж”, решава през февруари 2016 г. да приеме нов съдружник – ТМН ЕООД, при което капиталът се увеличава от 5 на 55 хил. лева и новите акции се замисват от това дружество. Тоест участието на „Хедж” се разводнява. ТМН ЕООД се представлява от Иван Езерски, който както вече писахме вече управлява и „Фърст диджитъл”.

Синдиците на КТБ са оспорвали тези решения на общото събрание на Кемира, но съдът е отхвърлил жалбата. Сега синдиците на КТБ разчитат на друго дело, с което се иска прекратяване на „Кемира”