аец

Движението за права и свободи може да подкрепи проекта за АЕЦ “Белене”, ако условията по него се променят и отпаднат ангажиментите за изкупуване на електроенергия.

Това стана ясно от изказване на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев по време на осмата годишна среща на бизнеса с правителството. По-късно депутатът внесе уточнение.
Пред форума Цонев припомни, че ДПС не харесва проекта за АЕЦ “Белене”, защото той няма ясна финансова схема, има задължения за изкупуване на енергията за десетилетия напред и други. Но ДПС подкрепя седми блок на АЕЦ “Козлодуй” – “защото ги няма тези неща”. “Има ясна финансова схема и няма договор за изкупуване. Засега. Ако се промени, ще ревизираме отношението си. Както и ако Белене се промени, можем да ревизириме отношението си”, заяви депутатът, цитиран от БНР.

Ако един проект не води до договорни задължения за години напред, той ще бъде реализиран независимо от коя посока идва, каза Цонев.

Изграждането на АЕЦ Белене е едно от основните разногласия между БСП и ДПС (заедно с плоския данък).

Проектът за АЕЦ “Белене” е рентабилен, само ако има сключени дългосрочни договори за изкупуване на произвежданата от централата електроенергия, показват разчетите на НЕК. През 2012 г. представеният от Богомил Манчев Глобал Пауър Консорциум заяви готовност да изгради проекта със собствени средства, без гаранции от държавата и ангажименти за дългосрочно изкупуване на електроенергията. Инициативата бързо угасна. Сега медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски свързаха предполагаемата среща между бившия премиер Бойко Борисов, президента Георги Първанов и Румен Петков с проект на друга частна фирма, свързана с Манчев, която е готова да вложи 10 млрд. долара в АЕЦ “Белене”.

Допълнение: В по-късно уточнение Цонев заяви, че “в хода на моето изказване с анализа на икономическите условия по тези два проекта илюстрирах тезата си, че българската политика се нуждае от икономизация, докато икономическите проекти не се нуждаят от политизация”. ДПС остава силно резервирано за реализацията на проекта Белене и няма причини за промяна на позицията ни на несъгласие с този проект, подчерта той.