Лютви Местан

Лидерът на ДПС Лютви Местан се обяви за предсрочни избори до края на годината по време на извънредна пресконференция. Това е било съгласувано с премиера Пламен Орешарски, но не и с БСП, стана ясно от думите му. От изявлението на лидера на ДПС стана ясно, че двете партии, подкрепящи кабинета, имат непреодолими различия за “Южен поток”.

Местан посочи срок ноември или декември за предсрочните избори – известно отлагане на исканията на останалите партии. Вероятната причина за това са конструирането на Европейската комисия и преговорите за еврофондовете. От реакцията на ГЕРБ пък остана впечатлението, че партията иска да избегне зимни избори – след като раздаването на постове и фондове вече е приключило и при необходимост от непопулярни мерки.

“Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета Орешарски, заяви Местан. “Като изключим този вариант, са възможни три други варианта. Първият – хоризонт до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1, заедно с местните избори. Избори догодина по това време и ,трети вариант – избори до края на годината. Това ще рече мандат от още 4 месеца, оставка на кабинета в края на месец септември, най-късно началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори последната неделя на ноември или първата неделя на декември.”

ДПС предпочита третия вариант. Не налагаме на никого своята позиция, допълни Местан. “Готови сме на диалог без обременености”, каза той, отваряйки вратата за разговори и с други партии.

Този вариант има сериозен минус – бюджетната процедура, призна Местан. Бюджетът трябва да бъде приет до края на годината и при този вариант няма как да се случи, което Местан обяви като тежък риск. Но като се претеглят рисковете, този вариант е за предпочитане, добави той. Това означава, че вероятно ще се влезе в 2015 г. с неприет бюджет, което означава да се харчи 1/12 част от разходите в бюджета за тази година. Стана ясно, че ДПС е за актуализация на бюджета за 2014 г.

Дори изборите да са незабавни, проблемът с бюджета остава същия, твърди Местан. Бил е обсъден и вариантът за незабавна оставка, но това не генерира стабилност, заяви той. Много е важно да се направи анализ за изпълнение на бюджетна през първото шестмесечие и при необходимост да се приемат корективни мерки в две посоки.
Според експерти на ДПС били належащи промени в приходните институции, дори сливане на НАП и Агенция Митници. Втората посока е оптимизиране на разходите.

Въпреки това той каза, че оценява високо управлението на кабинета на Орешарски. Съгласието на ДПС не произтича от нашия партиен интерес, а от грижата за стабилността на държавата, която изисква формула за по-стабилно управление, декларира лидерът на ДПС.

Той е имал среща с премиера Пламен Орешарски тази сутрин и каза, че е впечатлен от него. Съгласие за предсрочни избори не е оценка с негативен знак за кабинета на Орешарски, заяви той поне четири пъти.

Местан отхвърли твърдението на бившия лидер на ДСБ Иван Костов, че ДПС е лява партия. Анализът, че БСП и ДПС е ляво, а България без цензура е “езичето на властта”, не е анализ, а сценарий, щение, коментира той.

Лидерът избегна въпросите за отношението си към БСП и лидера й Сергей Станишев, но се е срещал с него. Не мога да говоря от името на мандатоносителя, заяви той.

ДПС се обяви категорично за съобразяване на “Южен поток” с европейските правила. “Като представител на най-последователната евроатлантическа партия заявявам, че България не трябва да прави нищо въпреки Брюксел. Тези въпроси трябва да се решават в постоянен диалог с Брюксел”, заяви Местан, отхвърляйки позицията на БСП по въпроса.

РЕАКЦИИ

ГЕРБ се обяви за по-ранна дата или избори догодина. БСП иска да не се бърза, но позицията й и отношенията й с ДПС остават неясни.

Днес стана ясно, че мандатоносителят не е бил БСП, а ДПС, коментира лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов извънредна пресконференция на ГЕРБ. Той се обяви за незабавни избори и консултации при президента или за избори 2 в 1 догодина.
По думите на Бойко Борисов, това трябва да се случи, защото ако правителството вземе тези 3 млрд. допълнителен заем и работи още три месеца, това означава следващото правителство да влезе ноември-декември в най-тежкия период със сегашния бюджет.„Ноември месец при тези пасиви няма кой да удържи за повече от три месеца”, твърди той. Според Борисов този пасив е заложен умишлено от Станишев.
Най-вероятно договорката да се отиде на избори ноември или декември е, за да може да се номира Станишев като еврокомисар.
По думите на лидера на ГЕРБ, на правителството са му нужни поне още 2 млрд., за да се плаща по оперативните програми (той има предвид спрените еврофондове, но оценката е завишена). Още 160 млн. лева са нужни заради Закона за МВР, твърди той. Лидерът на ПП ГЕРБ каза още, че датите, обявени за избори, са пагубни, като даде пример със задлъжнялостта, БДЖ, здравеопазването и най-вече по думите на Борисов направеният бюджет от това правителство ще задължи следващото правителство да направи такива реформи, с които за един ден да отмилее от народа.

БСП заяви, че кабинетът има важни задачи, свързани с реализацията на няколко индустриални проекта и „Южен поток”. „Те са свързани с промяна в начина на разпределяния на земеделските субсидии в интерес преди всичко на малките и дребните производители. Те са свързани със стабилизиране на здравния сектор и неговата социална ориентация. Те са с отстояването на позициите на България по „Южен поток”, с търсенето на резерви, за да се подобрят доходите там, където е необходимо” коментира заместник-председателят на партията Янаки Стоилов в парламента.
„Ако тези задачи, разбира се в конструктивен диалог в голямата си част не бъдат възприети, ако те бъдат оспорвани или отхвърлени, ние дори нямаме основание да заявяваме подкрепа. Така че нашата цел е да се постигне стабилност, но не просто чрез разговори за различните варианти на изборите, а за изпълнението на конкретни ангажименти“, допълни той.
“Другото, което искам да кажа е да внимаваме да не предозираме кафетата, за да не развалим сърцето“, каза Стоилов.