Google Glass

Вашият смартфон може скоро да излезе от мода, тъй като технологичните компании се опитват да снабдят аксесоари като гривни и очила с подобна функционалност.
Три от най-големите фирми – Apple, Google and Samsung, влязоха в необявена война  за технологичните аксесоари. Те вече работят върху свои вариант на смарт часовници. Освен това Google скоро ще пусне на пазара свързани с интернет очила, наречени Google Glass. Това е само началото на технологичните аксесоари, годни за носене, казва Каролина Миланеси от Gartner пред CNBC.
Този нов сегмент ще нарасне бързо през следващите години, като се очаква да бъдат доставени 485 милиона устройства до 2018 година, според данни на ABI Research.

Очилата с добавена реалност на Google (на снимката), който се контролират с гласови команди, се очаква да бъдат пуснати на масовия пазар по-късно тази година или в началото на 2014 г. Производството им ще започне до седмици в Санта Клара, Калифорния. Очаква се да струват по-малко от 1500 долара, колкото е цената на експерименталната версия, записването за която приключи.
Група, наречена „Stop the Cyborgs“, предупреди през миналата седмица, че подобни аксесоари застрашават личното пространство.

Samsung официално обяви през март, че работи върху смарт часовник, без да разкрива неговите характеристики и кога ще бъде готов. Но според ABI пускането на часовника може да се очаква преди края на годината. „Не би било изненадващо, ако те успеят да го направят относително бързо“, казва Джош Флуд от изследователската фирма. Но не е ясно дали ще разчитат на Андроид, допълва той.

Часовникът на Apple, наричан iWatch, предизвиква множество спекулации през последните седмици. Появиха се дори изображения на бъдещото iЧудо.
Той също ще бъде обявен скоро, вероятно преди октомври, казва Миланеси. Той вероятно ще има някои от функциите на смартфон, както и допълнителни характеристики като NFC (безжична технологогия за комуникация от близко разстояние, която позволява безконтактни разплащания, но също така има и други приложения – например, може да отключи колата ви). Вероятно новото устройство ще има както тъчскрийн, така и гласов контрол, предполага тя.

Вероятно ще минат три до четири години, преди часовниците да заменят смартфоните, предполага Флуд. Дотогава те ще функционират като допълнение към смартфона.

[toggle header=“Какво е wearable technology„]

Новите аксесоари не просто ще се носят по различен начин, те предлагат и различни софтуерни решения. Новите устройства ще комбинират различни технологии.

  • wearable technologies – сензори, които пасивно контролират тялото; очакват се инструменти, които позволяват да се контролира и анализира когнитивно и емоционално състояние;
  • мобилни приложения, които често изискват по-активен подход за въвеждане на данни;
  • компютърен софтуер, който пасивно регистрира дейността на потребителя, за да разбере например колко време прекарвате във фейсбук и как изпълнявате задачите си.

[/toggle]