борси

И фондовите борси и облигациите са във възход тези дни, а доларът отбеляза девети пореден ден на повишения. Инвеститорите наливат пари в акциите на финансови компании и ги изтеглят от държавните облигации, поради очакванията, че Тръмп ще води експанзионистична фискална политика и ще тласне нагоре инфлацията.

В същото време изявлението на председателя на Фед Джанет Йелън  пред Конгреса и данните за силна икономика повишиха увереността в повишение на лихвите през декември.

Ръстът на акциите на банките, за които увеличението на лихвите ще е благоприятно, доведе до повишение на  S&P 500 в четвъртък с 0.47%. (1.25% за финансовите акции). На месечна база повишението е с 2.2%. За това допринесоха и добрите данни за заетостта, жилищното строителство и по-високата инфлация в САЩ.  В Япония Nikkei влезе в бича територия в петък, отчасти благодарение на спада на йената. Европейският Stoxx Europe 600 нарасна с 0.3%, воден от акциите на банки и застрахователи.

Очакванията за фискална експанзия, както и ръстът на доходността на облигациите още в сряда изведоха щатската валута на 13-годишен връх, измерен чрез индекса ICE Dollar Index. Доларът доближи 1.06 щ.д. спрямо еврото, което не е далеч от нивата в края на миналия ноември.

Поскъпването на щатската валута прави вноса и пътуванията в Европа по-евтини за американските потребители и е стимул за износителите от Япония и ЕС. Но той също предизвиква тревоги за корпоративните пачалби и интензифицира бягството на капитали от развиващите се страни. В индекса на Голдман Сакс, скъпият долар има най-голяма тежест за затягане на финансовите условия в последните месеци.

Печалбите на компаниите, включени в S&P 500 нараснаха с умерените 3% през третото тримесечие, след спад през пет последователни тримесечия, според данните на FactSet (все още 6% не са обявили резултати). Анализаторите очакват ръст с 3.4% през текущото тримесечие, леко понижение спрямо прогнозите за 3.7% отпреди изборите.

Coca-Cola, например, прогнозира, че колебанията на валутата ще отнемат 9% от печалбата й преди данъчно облагане.

Щатският долар се търгува на нива, невиждани от 2003 г., след като председателят на Фед Джанет Йелън потвърди, че американската икономика е достатъчно силна, за да понесе скорошно увеличение на лихвите. Йелън заяви пред Конгреса в четвъртък, че Федералният резерв относително скоро може да повиши  лихвите, след като излязоха данни, показващи засилване на икономиката (подобряване на трудовия и жилищня пазар, увеличаване на потребителските цени)

На този етап, смятам, че икономиката отбелязва много добър напредък и все още е в сила решениетот на комитета  (по парична политика) от ноември, заяви Йелън пред конгресмените. Нейното изявление увеличи очакванията за ръст на федералната фондова лихва на следващото заседание на 13-14 декември. Инфлацията през октомври нарасна с най-бърз темп от две години, а броят на подадените молби за обезщетения за безработица се понижи миналата седмица до най-ниско ниво от 1973 г. Новозапочнатите жилища пък отбелязват седемгодишен рекорд.

Тя добави, че президенските избори не променят оценката на централната банка. Според Йелън задържането на повишението на лихвите може да принуди Фед да ги увеличи внезапно в някакъв бъдещ момент, за да предпази икономиката от прегряване.

А след няколко трудни години за мечките на облигационния пазар, доходността на ДЦК в САЩ започна да расте. И то още преди президентските избори, които увеличиха очакванията за ръст на дефицита и, като цяло, проинфлационна политика.

Доходността на 10-годишните американски ДЦК достигна  2.339% в петък, докато германските облигации със същия матуритет се повишиха до 0.333%.

Няколко фонда като Pimco и „Голдман Сакс” залагаха именно на понижение на цените или купуваха деривативи, които носят печалба при ръст на лихвите (цените и доходността на облигациите се движат в противоположна посока). Те бяха убедени, че рекордно ниската доходност от лятото няма да се задържи. За нас октомври беше вододелът, казва Майкъл Хейзънтаб, портфолио мениджър в един от фондовете на Franklin Templeton пред WSJ. „Имаше осъзнаване, че икономическият растеж не е толкова лош, както предвиждаха някои и че рискът от инфлация расте”.

Плановете на новоизбрания президент на САЩ за данъчни съкращения и разходи за инфраструктура засилват тези очаквания. Това повиши доходността на ДЦК не само в САЩ. Ответните мерки не закъсняха и в четвъртък  Bank of Japan обяви, че е готова да изкупува неограничено количество японски държавни облигации по фиксирана лихва – знак за загриженост за ръста на доходността.