Очакваното с нетърпение служебно правителство, което ще управлява през следващите три месеца, е съставено от експерти, а профилът му загатва за цели, далеч надхвърлящи краткия му живот. Това стана ясно след като президентът обяви служебния кабинет с министър-председател Марин Райков – досега посланик във Франция. С друг свой указ държавният глава ще разпусне парламента от 15 март и ще насрочи предсрочните парламентарни избори на 12 май.
Служебните министри са безспорни професионалисти в областта си, познават работата на институциите и са доказали своята надпартийност, обясни Плевнелиев.
За първи път ще има министър по електронното правителство и за първи път вицепремиер ще отговаря за еврофондовете. Освен това в речта си президентът Плевнелиев зададе и друг приоритет- санирането на жилищата. Четвърти приоритет – насърчаване на ИТ бизнеса, прозира от визитката на новия министър на икономиката Асен Василев. Заявката за нарочен заместник министър за малките и средни предприятия показва още една дългосрочна цел.
Проблемът с монополите изглежда няма да бъде „адресиран“ чрез специален човек, въпреки че именно той предизвика смяната на властта.
„Идват избори. Важно е в хода на предизборната кампания политиците да отговорят много ясно на повдигнатите от гражданите въпроси – монополи, национализация или либерализация на доставчиците на ток, силен и независим регулатор с гражданска квота, промени в Изборния кодекс и Конституцията – „Да”, „Не”, кога, как. Искам политическите партии да са честни към хората и да дадат ясни отговори”, коментира все пак Плевнелиев. Той поръча на кабинета да „изиска от Комисията за защита на конкуренцията да посочи монополите и секторите, в които има такива – енергетика, здравеопазване, транспорт, медии и др.“, което издава некомпетентост (КЗК е независим и бавен орган, а т. нар. естествени монополи в енергетиката и транспорта са неизбежни и ясни).
Ключовият пост на финансов министър се възлага на подуправителя на БНБ Калин Христов, което означава продължаване на консервативната фискална политика. Преподавател, автор на книги и сам страстен читател, Христов е убеден привърженик на валутния борд и либертарианец. Той ще бъде в неплатен отпуск в БНБ, а функциите му ще поеме подуправителят Димитър Костов. Оперативната работа на управление Емисионно се поверява на Ивайло Николов, бивш програмен директор на ЦИР, съобщиха от централната банка. В предишно съобщение институцията категорично отрече слуховете, че Христов може да е финансов министър, като припомни, че по закон той няма право да заема друга длъжност (освен като преподавател), докато е подуправител.

Другите две ключови имена в кабинета са вицепремиерите – Екатерина Захариева и Деяна Костадинова. И двете са адвокати с последващ опит изключително в държавната администрация. Третият вицепремиер – Илияна Цанова, е банкер с опит предимно в Европейската банка за възстановяване и развитие. Техният профил се балансира от двамата предприемачи в кабинета:  Асен Василев е завършил Харвард и е президент на Everbread – една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. А Роман Василев до миналата година е ръководил развоен център за автомобилна електроника „Джонсън Контролс Електроникс-България” ЕООД и влиза в правителството с визитката на член на борда на Американската търговска камара.

Първите реакции поставят кабинета по-скоро в десния спектър.

Президентът и служебния премиер Марин Райков. Фото: president.bg

Състав на кабинета
Марин Райков – министър-председател и министър на външните работи.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие.
Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.
Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз.
Драгомир Йорданов, министър на правосъдието.
Проф. Иван Станков, министър на земеделието и храните.
Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма
Калин Христов, министър на финансите.
Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката.
Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването.
Петя Първанова, министър на вътрешните работи.
Петър Стойчев, министър на физическото възпитание и спорта.
Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство.
Тодор Тагарев, министър на отбраната.
Владимир Пенев, министър на културата.
Юлиан Попов, министър на околната среда и водите