Дойче банк

Борсовият разгром на банките продължава

Банковите акции и по-специално Дойче банк и гръцките банки поведоха световните фондови борси към срив в понеделник, добавяйки нова черна страница към все по-тревожните първи седмици на 2016 г. Към страховете за забавящата се икономика и срива на суровините се добавиха страхове за здравето на важни части от финансовата система.
Индексът на европейските финансови акции към Stoxx 600 се понижи с 5.6% в понеделник, а от началото на годината спада с 24 процента. Опасенията за банките ескалираха след лоши финансови резултати, както и заради прогнози, че отрицателните лихви и загубите в петролния сектор ще се отразят на печалбите им. WSJ посочва като причина за спада хроничната криза на рентабилност, която прави трудно за банките изграждането на адекватна капиталова база.

дойчеАкциите на Дойче банк се понижиха с 10%, за да затворят с 9.5% спад в понеделник, най-ниско ниво от 1999 г.
По-рисковите облигации на европейски банки също се понижиха рязко, отразявайки страховете на кредиторите, че може да се наложи да преглътнат загуби.
В САЩ подиндексът на финансовите институции в S&P се понижи с 4%. „Морган Станли” и „Голдман Сакс” паднаха с повече от 6 на сто. Все пак щатските борси успяха да ограничат загубите към края на деня, като S&P 500 падна с 1.42%.
Една от причините за по-лошото представяне на европейските банки е, че те не са реализирали значителни обезценки като американските след кризата, коментира CNBC. Към това се добавят повишените регулаторни изисквания, разходите за съдебни дела, намаляването на доходността, както и спадът на приходите от управление на активите с изтеглянето на богатите инвеститори.

Инвеститорите потърсиха сигурност в ДЦК и 10-годишните американски държавни облигации се повишиха, респективно доходността им падна до едногодишно дъно от 1.74%. А десетгодишните германски ДЦК паднаха до едва 0.22%.

Дойче банк се превърна в точка на запалване в този нов пристъп на страхове, коментира FT. Пазарната й капитализация спадна под 20 млрд. евро в понеделник, като банката се търгува на 30% от счетоводната си стойност. Цената на застраховката срещу неин дефолт (CDS, суапи за кредитен риск) достигна най-високо ниво от началото на кризата в еврозоната – 215 пункта.
Акциите на Комерцбанк също бяха ударени лошо, като паднаха с 9.5 на сто. Малката германска банка Maple Bank GmbH обяви дефолт.
Миналата седмица и книжата на Credit Suisse паднаха до 24-годишно дъно след като банката отчете първа загуба от 2008 г.

Според някои икономисти притесненията за банките са прекомерни и спадът на цените не отговаря на фундаменталните показатели на европейските банки. Но други твърдят, че борсовата оценка, която слезе под счетоводната стойност на някои банки, отразява очакванията за отписване на активи.

Питър Стурнарас, портфейлен мениджър в BlackRock Large Cap Series Funds, коментира пред WSJ, че сегашните цени на акциите показват, че инвеститорите очакват банките да поемат загуби от заеми, които надхвърлят оперативните им приходи, което на него му изглежда нереалистично.
Мат Перон, директор на Northern Trust, посочва пред FT, че що се отнася до Дойче, трябва да изтезавате счетоводната им стойност, за да оправдаете днешната цена.
Инвеститорите се безпокоят, че изискванията на регулаторите за заздравяване на балансите на европейските банки може да наложат търсене на свеж капитал от акционерите. Отрицателните лихвени проценти също правят трудно за инвеститорите да спечелят от лихвен марж. Също така има очаквания, че на по-слабите банки може да се наложи да признаят загуби от лоши заеми.
В САЩ резултатите на банките за четвъртото тримесечие бяха, общо взето, в рамките на очакванията, но растат залозите, че Фед може да съкрати предвижданите увеличения на лихвените проценти. По-високите лихви са ключови за големите банки, тъй като им позволяват да имат по-голям спред между цената на активите си и стойността, на която се финансират. Също така има тревоги, че стрес тестовете през пролетта в САЩ ще бъдат по-сурови отколкото преди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *