биткоин

Виртуалната валута биткойн понесе серия от удари. Последните дойдоха от Норвегия, където правителството не я призна за истински пари и от европейския банков регулатор, който предупреди, че портфейлите не са защитени.

Биткойн не попада под обичайната дефиниция на пари или валута, заяви в интервю генералният директор по данъчните въпроси Ханс Кристиян Холте. Норвегия ще третира биткойн като актив и ще го облага с данък върху капиталовите печалби. Германия също заяви през август, че ще наложи данък върху виртуалната валута.
Все повече страни приемат официални становище, след като софтуерът за валутата, който не се контролира от никое правителство или централна банка, бе създаден през 2008 г. и тя навлезе широко в употреба. Наскоро стана известно, че Университът в Кипър приема заплащане в биткойни за обучението на студенти.
Блъмбург обаче цитира Пол Елинг от BI Norwegian Business School, който казва, че правителствената дефиниция за пари е твърде тясна. „Валута е всяко договорено средство за размяна на стоки и услуги, така че бихте могли да използвате малки камъни, както това се е случвало в историята, стига това да се приема от достатъчно много хора”, казва той в интервю.

Според Bitcoincharts 12 милиона биткойна в обръщение. Борсите, на които те се разменят и компаниите, обработващи плащания твърдят, че се нуждаят от банки, за да ги свържат със съществуващите платежни системи и да предложат основни услуги, като разплащателни сметки. За да стане това регулаторите трябва да бъдат убедени, че биткойн не се използва за финансиране на незаконни сделки.

Прекалената волатилност на цените е друг повод на съмнение в способността на биткойн да служи като нормално платежно средство.
Дигиталната валута се срина миналата седмица след като централната банка на Китай забрани на финансовите институции да търгуват с нея. Това стана след внезапния скок на валутата през ноември, последвал признаването й от департамента по правосъдието на САЩ за законно средства за размяна.

Европейският банков орган (EBA) днес предупреди за рисковете от използването на нерегулирани пари, които са податливи на хакерски атака. Според EBA има случаи на потребители, загубили над 1 млн. долара от виртуалната валута при слаба вероятност да си ги върнат. Платформите за търговия с виртуалната валута могат внезапно да бъдат затворени или хакнати, което означава потребителите да загубят завинаги достъп до валутата си. Платформата също така може да бъде затворена от държавните власти, които преследват перачите на пари, допълва регулаторът, цитиран от FT.
За разлика от нормалните банкови сметки, виртуалната валута не е защитена от схемите за гарантиране на депозитите, което означава, че те няма да бъдат компенсирани.
Когато използват биткойн за сделки, потребителите не са защитени и нямат право на рифънд според европейските закони.

Банковият регулатор предупреди и за прекомерните колебания на котировките.
Цената на валутата, която преди година струваше 12 долара, се търгуваше между $340 и $1,240 миналата седмица.

Прочетете още:
[related limit=“3″]