stanishevИдеи за промяна на данъците изглежда ще бъдат основен акцент в предиборните програми.

В БСП са твърдо решени доходите над 3100 лв. (10 пъти размера на минималната работна заплата) да се облагат с по-висок налог, съобщи вчера „24 часа“. Обсъждат се различни варианти – между 15 и 20%. Не е ясно дали за високите доходи ще има една ставка или  и при тях да се въведе скала. Обсъжда се вместо промяна на плоския данък да бъде въведен данък Лукс – местен данък за имоти и превозни средства, третирани като луксозни. Румен Овчаров настоявал за преференциални ставки на ДДС за лекарства и храни от първа необходимост. Тази идея не се споделя от всички в партията, но има намък за понижаване на косвения данък за всички стоки към края на мандата (ако, разбира се, БСП спечели изборите и състави кабинет).
Също така се предлага повишаване на осигурителния таван – от 2200 лв. месечно, колкото е сега, на 3100 лева. Това ще донесе на осигурителната система допълнително 400 млн. лв., според изчисленията на партията.
Изобщо БСП има много идеи за промени в областта на осигуряването и пенсиите, включително замразяване на вдигането на пенсионната възраст и постепенно повишаване след 2030 година.

ГЕРБ пък предлага да бъде отменен и спорният данък върху лихвите, според информация на „Стандарт“. Първите данни показаха, че този налог не носи голям приход на хазната.  Друг основен акцент в програмата ще бъде поставен върху малкия и среден бизнес у нас. В момента едноличните търговци плащат 15% данък, срещу 10 на сто ставка за ООД и АД.