туитър

Ако сте следили дебата около излизането на акциите на Twitter на борсата, сте забелязали колко трайни са митовете за оценяването на младите, растящи компании. И инвеститорите, които търгуват на основа на оценката за стойността на компаниите,  и тези, които се базират на пазарните движения, се осланят на предубеждения, които увреждат техните портфейли. Кои са тези митове, обяснява в личния си сайт професорът по корпоративни финанси Асват Дамодаран.

Тази статия е важна за тези, които търсят решения за проблема с финансирането на стартиращите предприятия – един от приоритетите както на Европейската комисия, така и на правителството.

Инвеститорски митове

Оценката за 17.84 щ.с. за акция

Оценката за 17.84 щ.с. за акция

twitter

В първия ден на търговия – 7 ноември Twitter поскъпна до $44.90, спрямо начална цена от $26

Нека започнем с грешните концепции на инвеститорите, разчитащи на „стойност”, по отношение на младите компании

  1. Младите компании в растеж не могат да бъдат оценени, тъй като бъдещето им е несигурно. Макар да е вярно, че има повече несигурност при младите компании, все пак могат да се направят преценки за очакваните приходи и парични поток и за бъдещата стойност на компаниите, твърди финансистът. Той представя примери за Tesla и Twitter. Можете да направите свои предположения, но не и да твърдите, че компаниите не могат да бъдат оценени.
  2. Дори да оцените такава компания, нейната стойност ще се промени значително, така че началната оценка е безсмислена.  Някои инвеститори са били обучавани (грешно според Дамодаран), че присъщата стойност е стабилна и не се променя с времето. Аз не се притеснявам от нестабилността в моята оценка, тъй като информацията, която води до промяна на оценката, ще повлияе и на цената, дори в по-голяма степен, казва той. Като илюстрация нека видим Facebook , компания, която Дамодаран оценява половин дузина пъти след първичното публично предлагане през март 2012 година. Неговата  първоначална приблизителна оценка на стойността на компанията в деня на предлагането е 27.07 долара, доста под цената на предлагане от 38 долара. Няколко месеца по-късно след разочароващия отчет, показал спад на мобилните рекламни приходи, той отново оценява Facebook  – на 23,94 долара, което е  спад от около 13% , но акцията тогава се търгува малко под 19 долара ( спад от 50 %). Неговата оценка за Facebook е варирала от $24 до $30, докато  цената се колебае от $18 до $51. Ако си целта в инвестирането на база стойността на компаниите е намирането подценени акции, шансовете за това са много по-добри с акции като Facebook и Twitter, където, и оценките, и пазарните цени подлежат на промяна, отколкото при зрелите компании като Exxon Mobil или Coca Cola, където има повече консенсус за бъдещето, и по-малко несигурност.
  3. Младите компании винаги са надценени. Това е коварен мит, който се дължи на две причини. Първата е, че някои value инвеститори са родени песимисти, които изглежда вярват, че правенето на залози за бъдещето е признак на слабост. Втората е, че някои от тях разчитат на подходи за оценка на стойността, които не само са остарели, но опростени. Ако вашата мярка за стойност предполага непроменено съотношение цена-печалба, PE (да речем 12) за приходите през следващата година или използате модел на дисконтираните дивиденти с постоянен ръст, никога няма да намерите млади компании си изгодна цена. Ако сте креативни в оценяването и готови да правите предположения за бъдещето, упорити при проследяване на тази стойност и търпеливи по отношение на времето на покупка и продажба, ще намерите растящи компании на добра цена. Домадаран дава като пример, че не му е харесала на цената на Facebook от 38 долара през март 2012 , но харесва цената от 18 долара през септември същата година.

Трейдърски митове
При тези, които следят движенията на пазара, има две грешни концепции:

1. За младите компании стойността няма значение. Докато value инвеститорите се оплакват, че не могат да измерят стойността и затова не купуват, трейдърите игнорират фендамента на акциите, като смятат, че цената е функция на пазарния сентимент. Тази концепция е оправдана, ако купувате произведения на изкуството, но не и за публично търгуваните компании, смята Дамодаран. В крайна сметка, без значение какво е обещанието или потенциалът на една компания, историята й в крайна сметка трябва да се потвърди чрез числата (приходи и печалби), и ако мнението на пазара е в противоречие с реалността, то (цената) ще се промени, а не реалността.

2. Дори ако стойността на компанията има значение, тя се определя най-добре, ако се фокусираме в краткосрочен план, където имаме шанса да оценим показателите. Анализаторите на младите компании смятат, че е спекулация да се гледа повече от една, може би две години напред. Иронията е, че краят на играта, тоест дългосрочните резултати определят стойност на младите компании, а не краткосрочните резултати. С други думи, не резултатите на Twitter за  2014  ще определят цената му, а това как решенията, които компании като Twitter вземат през 2014 г. ще определят дългосрочните перспективи за растеж.

Прочетете още
Да живееш с шума: Инвестиране и оценяване в условия на несигурност