кола

Как да спасим работните места от роботите

Ако бъдещето се случваше според старите научно-фантастични филми, ние трябваше да сме заобиколени от услужливи и работливи роботи и да сме отдадени на забавления. Вместо това просто сме привързани към смартфоните и имейлите си, пише финансовият журналист и писател Матю Лин за «Маркет уоч».

Накрая все пак напредъкът в изкуствения интелект стана толкова бърз и значителен, че роботите могат да си проправят път в ежедневието. Google работи здраво над своите самоуправляващи се автомобили. Samsung (и не само) пусна робот-прахосмукачка. Машините бързо се научават как да извършват хирургически операции, да създават основни юридически документи, да учат хората на чужд език и дори да пишат статии.

В нова книга, озаглавена “Robot Futures”, професорът по роботика в Carnegie Mellon Ила Риза Нурбакш си представя бъдещето , в което всички традиционни дейности се извършват от роботи. А доклад на McKinsey Global Institute твърди, че автоматизацията на дейности, базирани на знанието и напредналата роботика са ключовите разбиващи технологии, които ще променят световната икономика

Колкото повече задачи бъдат изпълнявани от машина, става възможно някои професии да бъдат напълно автоматизирани, се твърди в доклада. „Напредъкът в технологиите прави практична замяната на човешки труд с роботи в повечето производствени задачи и в растящ брой дейности от сферата на обслужването.” Според компанията до 2025 г. благодарение на автоматизацията ще бъдат заменени най-малко 110 млн. работни места, без да се смятат самоуправляващите се автомобили и роботиката.

Предстои да видим колко бързо ще се случи това.

Но вече е ясно, че една от причините за намаляване на заетостта в индустрията не е конкуренцията от Китай, а автоматизацията. Роботите са по-надеждни, не искат увеличение на заплатата и не оспорват решенията на шефа.

Ако това се случва в производството, ще се случи и в много обслужващи сфери.

Хората започват да се тревожат за кариерите си. Интелигентните машини имат потенциала да оставят мнозина без работа. Лин дава съвети за това как работниците могат да защитят работните си места.

  1. Научете се да произвеждате, ремонтирате и рециклирате роботи. Не правете като лудитите и не чакайте професионалната ви квалификация да стане излишна.
  2. Ориентирайте се към заможна клиентела. Автоматичният скенер на касата в супермаркета вероятно ще стане евтин заместител на касиерките, но клиентите ще бъдат съгласни да платят за човешко отношение.
  3. Бъдете креативни. Компютрите и роботите стават все по-добри, особено в професии, които изискват да запомни и анализира голямо количество информация като правото, медицината, счетоводството. Но ще им трябва време да станат креативни. Роботът – адвокат може и да не забележи нови прецеденти, които да ви помогнат да обърнете делото, както и да открие аргументи, които да въздействат емоционално на журито. Колкото по-иновативни сте, толкова по-лесно ще запазите кариерата си.
  4. Преместете се в нова индустрия. Икономиката никога не е игра с нулев сбор. Когато една стара индустрия умира, нова се ражда. Кой можеше да предвиди появата на социалните мрежи? Но тези, които ще загубят, не са същите хора, които ще спечелят от новите тенденции.
  5. Забавлявайте роботите. Продажбата на неща за работите или тяхното обучение ще бъде голяма индустрия. Или просто разкажете виц за роботи.

Photo credit:  Steve Jurvetson

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *