Временна корекция или по-дълбоки причини стоят зад спада на криптовалутите? Този въпрос застана след като само за един ден в сряда биткойн се срина с 30% до около 30 000 долара, а етериум се понижи с 40% за по-малко от 24 часа. По-късно и двете валути възстановиха част от загубеното, подкрепени от отделни инвеститори.

31% спад през сутринта. 33% скок следобед, обобщи Bloomberg. Нестабилността доминираше на Уолстрийт в ден, когато акциите и суровините също бяха под натиск и Федералният резерв трябваше да публикува протоколите от последното си заседание. Разпродажбите предизвикаха прекъсвания на някои от най-големите борси, от Coinbase Global Inc. до Binance.

Възходите и паденията не са необичайни за биткойн. За сегашната ситуация допринесоха две групи фактори, които можем да обобщим като напрежение между публични и частни пари и преосмисляне на социалните разходи за една платежна система. Според CNBC сривът на криповалутите може да се разглежда и като корекция след седмици на рекордни изкачвания, за което допринесоха и туитовете на инвеститори като Илон Мъск.

Две събития изиграха ролята на спусък. От една страна, дойдоха новини от Китай за мерки спрямо търговците, занимаващи се с крипто транзакции, а от друга се появиха коментари за енергийната консумация при добива на биткойн.

Търговията с криптовалути е незаконна в Китай от 2019 г., за да се ограничи прането на пари. Но хората все още могат да търгуват с валути като Bitcoin онлайн. Във вторник три подкрепени от държавата организации – Националната асоциация за интернет финанси на Китай, Китайската банкова асоциация и Китайската асоциация за плащания и клиринг, издадоха предупреждение в социалните медии. Те заявиха, че потребителите няма да имат защита, ако понасят загуби от инвестиционни транзакции с криптовалута. Това доведе до спада на биткойн под 34 000 долара за първи път от три месеца. Ходът на Пекин е вдъхновен от усилията на китайската централна банка да пусне своя дигитална валута.

Но разпродажбите започнаха още миналата седмица, когато Илон Мъск внезапно обяви, че Tesla се отказала от намеренията си да приема плащания в криптовалутата, поради опасения, свързани с екологичните последици от добива. „Криптовалутата е добра идея на много нива и ние вярваме, че има обещаващо бъдеще, но това може да доведе до големи разходи за околната среда“, каза той. Изявлението му предизвика гневна реакция от страна на феновете на биткойн. Дори се появи нова крипто монета, наречена „FuckElon“. 

Но след това Мъск заяви, че компанията не планира да продава криптоактивите си, които се оценяват на 1.5 млрд. долара. Той намекна в туит в сряда, че Тесла не продава биткойн.

Мръсна валута

Въглеродният отпечатък на биткойн е въпрос, който досега е пренебрегван от правителствата, от  екологичните организации и от банките и борсите, които улесняват огромната криптовалутна индустрия, пише FT. „Само биткойнът консумира толкова електроенергия, колкото средно голяма европейска държава“, казва професор Брайън Луси от Тринити Колидж в Дъблин. „Това е зашеметяващо количество електричество. Това е мръсен бизнес. Това е мръсна валута.”

Икономическите власти започват да забелязват проблема. В сряда Европейската централна банка определи „прекомерния въглероден отпечатък“ на криптоактивите като „основание за безпокойство“. В доклад, обявен този месец централната банка на Италия заяви, че платежната система на еврозоната TIPS има въглероден отпечатък 40 000 пъти по-малък от този на биткойните през 2019 г.

Последното изчисление от индекса за потребление на електроенергия на биткойни от университета в Кеймбридж предполага, че добивът на биткойн консумира 133,68 тераватчаса годишно електроенергия, като нараства постоянно през последните пет години. Това го поставя точно наравно със страни като Швеция (131,8 TWh  потребление на електроенергия през 2020 г.). Числата ще се повишават: нарастващата цена на биткойн привлича нови миньори, което прави изгодно включването на по-старо, по-малко ефективно оборудване. Около 65 процента от крипто копаенето идва от Китай, където въглищата съставляват около 60 процента от енергийния микс.

Около 75% от миньорите използват някакъв вид възобновяема енергия, показват обаче проучвания в Кеймбридж, но възобновяемите източници все още представляват по-малко от 40% от общата използвана енергия.

Биткойнът не е единствената енергоемка криптовалута, но е най-голямата. Останалите са лайткойн, етериум и доджкойн. Проучване от март 2020 г. на списанието за енергийни изследвания Joule твърди, че биткойнът съставлява около 80% от пазарната капитализация на около 500-те монети, използващи „доказателство за работа“,  и около две трети от енергията. Някои криптовалути се стремят да преминат към по-малко енергоемкия модел „доказателство за залог“ (“proof of stake”), при който системата разпределя монети на проверяващи, подобно на миньорите, които предлагат монети като обезпечение. В случай на измама проверяващите губят своите залози, установявайки доверие по този начин, вместо чрез енергоемка „работа“ (копаене). Етерът, криптовалутата в мрежата на ethereum, работи върху преминаване към този модел повече от две години, но среща технически затруднения.

На теория е възможна по-екологична версия на биткойн. Кодът на биткойн може да премине към по-малко енергоемък консенсусен механизъм, при което блокчейн регистърът, който е в основата на криптовалутата, ще следва различни правила. Всеки миньор обаче ще трябва да възприеме този план. Други идеи са етикетирането на отделни биткойни като чисти или мръсни, в зависимост от енергията, използвана за тяхното добиване, като се създаде двустепенна биткойн система. Вероятно те също няма да срещнат подкрепа, пише FT.

Загрижеността за околната среда също не е възпрепятствала група инвестиционни банки да навлязат в сектора, въпреки публично заявените ангажименти към целите за устойчиво развитие: Citigroup заяви наскоро, че проучва каква роля може да играе в крипто услугите; Goldman Sachs възобнови търговията с биткойн деривати; а Morgan Stanley планира да предложи на клиентите достъп до биткойн фондове.

Привържениците на биткойн остават убедени, че ползите надвишават разходите, като твърдят, че криптовалутите осигуряват основата за финансовата система на бъдещето. Дори има проучвания, че биткойн мрежата всъщност може да стимулира по-бързото развитие на възобновяемата енергия. 

Обречена на нестабилност?

Въпреки последните турбуленции цената на криптовалутата се е повишила с повече от 1000 процента от 2019 година.

Нестабилността е цената, която инвеститорите в биткойн плащат за ограниченото му предлагане и липсата на централна банка, която да контролира това предлагане – точно характеристиките, които според привържениците му придават стойност, пише в анализ CNBC. Част от това, което прави биткойн ценен, е неговата оскъдност. В обръщение има 18,7 милиона биткойна, което се доближава до максималния праг от 21 милиона.

Новите биткойни се добиват като награда за миньори, които допринасят с изчислителната си мощ за проверка на транзакциите в децентрализираната мрежа. С течение на времето размерът на тези награди намалява, така че всеки нов завършен блок дава по-малко, отколкото преди. В резултат на това предлагането на биткойн е напълно нееластично. „Повишаването на търсенето не може да доведе до увеличаване на предлагането на биткойн или до увеличаване на скоростта, с която се издава биткойн“, пише Риа Бутория, бивш директор на изследователската дейност на Fidelity Digital Assets. Стойността на биткойн също се дължи на неговата децентрализирана мрежа. Няма централен орган, който да има силата да се намесва на пазара на биткойн. „Нито една централна банка или правителство не могат да се намесят, за да подкрепят или подпомогнат пазарите и изкуствено да овладеят нестабилността“, продължи Бутория. „Волатилността на биткойните е цената за пазар без изкривявания.“

Освен това биткойнът все още е много нов. ″ [Той] е само на 13 години и по този начин няма много търговска история “, обяснява пред CNBC Питър Бууквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group. „Докато една компания, която стана публична вчера по време на IPO, няма никаква история, компанията може поне да бъде оценена по своите бизнес перспективи, печалби и паричен поток.“

Надеждите са, че колкото нараства разпространението на валутата, толкова по-стабилна ще става тя.  През последната година множество професионалните мениджъри на пари и корпорации се ориентираха към инвестиции в крипто (не само Tesla, но и Microstrategy). Колкото повече институционални инвеститори приемат биткойн, толкова повече расте неговата репутация.