Енергетика

Разликата в енергийните разходи между Европа и нейните търговски партньори се разширява, показва официален доклад на Европейската комисия. Според него цените на тока в региона са двойно по-високи от тези в САЩ и с 20% по-високи от тези в Китай. В същото време на дискусия у нас властите отхвърлиха възражения от страна на индустрията за повишаването на цените на електроенергията на свободния пазар (виж следващата страница).

Цените на газа за индустрията са 3-4 пъти по-високи в ЕС, сравнено със САЩ и Русия, с 12% по-високи отколкото в Китай. Това е най-задълбоченото проучване на комисията досега, съобщава ФТ. Макар че енергията никога не е била евтина в Европа, през последните години разликата с останалите страни се увеличи, се казва в документа, който се поява в разгара на дискусии за реиндустриализацията и климатичните промени.

докладДокладът за първи път въвежда концепцията за разходи за енергия на единица (UEC). Както и разходите за труд на единица продукция индикаторът измерва разходите за енергия  за единица добавена стойност. Така той отразява два компонента на енергийната конкурентоспособност – стойността на вложената енергия и енергийната интензивност.

Изоставането на Европа е поради високи цени, показват данните. До 2006 г. България е имала най-високо ниво на енергийна интензивност, но липсата на данни след това не позволява да се направят пълни сравнения, пише в документа.

Публикуването му съвпадна с обсъждането на пакета за промените в климата, който постави нови цели за енергийното потребление до 2030 г. То предизвика дискусия за това дали конкурентоспособността на европейската икономика е била засегната от сегашния план за борба с климатичните промени, който залага цели до 2020 г.
Лакшми Митал, председател на ArcelorMittal, публикува статия във Financial Times, в която призовава да се затвори огромната разлика в разходите, която заплашва енергийно-интензивната промишленост в Европа. Ако плащахме по американските цени на електроенергията в нашите заводи в ЕС, разходите ни щяха да паднат с повече от 1 млрд. долара годишно, твърди той. Митал отбелязва, че бумът на шистовия газ в САЩ и по-благоприятните за индустрията политика са довели до много по-ниски цени за енергийните потребители.
В същото време Паоло Скарони, изпълнителен директор на италианската петролна и газова компания Eni, заяви в реч през уикенда, че по-ниските цени на енергията в Америка са създали огромно конкурентно предимство за САЩ, което гони инвеститорите към тази страна. Това е истинска извънредна ситуация за Европа.

Евродепутатът Райнхарт Бютикофер от Зелените реагира на тези призиви, като посочи, че реиндустриализацията трябва да се извършва на устойчива база. Той посочва, че търсенето на стомана е с 25% под нивата от 2007 г., което се дължи на свръхкапацитета на предприятия като Arcelor. Надеждата е в устойчивото развитие на инфраструктурата, казва депутатът който дава като пример нуждите на ВЕИ сектора от стомана. Една вятърна турбина от 3 мегавата се нуждае от същото количество стомана като 500 автомобила, казва той.

електроенергия в есЕвропейската комисия подчертава, че разликите между Европа и САЩ са се увеличили по много причини и върху някои ЕС не може да въздейства. Тук се включват националните субсидии в някои страни, както и революцията на шистовия газ. Според доклада все пак доставките в Европа са по-надеждни отколкото в САЩ, Русия, Китай и Япония.
След 2020 г. разходите вероятно ще се стабилизират и след това слабо ще се понижат, като ВЕИ ще замества енергията от природни изкопаеми.

Страници: 1 2