Черен пазар на лавандула заради свръхпечалби

Добрите печалби от отглеждането на лавандула предизвикаха засилен интерес към тази култура, а като страничен резултат се стигна до кражби на разсад. МВР съобщи за няколко случая за обрани ниви с разсад в района на Генерал Тошево и Казанлъшко. Миналата година България зае първо място в света по производство на лавандула, а печалбите от декар надхвърлиха 1000 лева.
По средни цени от черния пазар, 1 стрък от елитните лавандулови сортовете “Севтополис”, “Юбилейна”, “Хемус”, “Добруджа”, “Хебър”, “Рая” върви около 2 стотинки, според сайта kazanlak.com. Според Главен инспектор Стойно Стойнов – началник на Районно управление Полиция – Казанлък причина за масовите кражби са увеличеният брой желаещи да сеят лавандула, тъй като масивите са се увеличили двойно и тройно през пследната година.
В момента цената на разсада е 10-14 стотинки/бр. без ДДС. Миналата година разсадът не е стигнал, казва Людмил Начев от Генерал Тошево, чието семейство от много години отглежда етерични култури. Според него за засяване на 1 декар са необходими 200-280 лв.
Черният пазар на разсад носи рискове, коментира пред БНР друг производител – Искрен Георгиев. Когато се купува разсад без сертификат за произдход, може да се смесят различни сортове, които имат различна височина и период на узряване, а това затруднява машинната обработка.
Според Начев съществува и рискът от свръхпроизводство, тъй като външният пазар е консервативен и малките производители трудно ще пробият сами. Засетите площи у нас са 37 хиляди декара.
Миналата година цената за килограм масло надхвърли 100 евро. От един декар се получават от средно 400-500 кг, а добивът на масло е от 3 до 12 кг.