Енергетика

Публикации на чешкия вестник „Лидови Новини“, собственост на премера Андрей Бабиш, свързаха финансирането на сделката за ЧЕЗ с руско-грузинския бизнесмен Паата Гамгонейшвили. Но почти две седмици след като чешката компания подписа предварителен договор в компания „Инерком България“, крайният източник на средствата остава все така неясен.

По-конкретно, чешкото издание написа, че финансирането е осигурено от две офшорни компании, Global Victory Trust (100 млн. евро) и Score Trade (67 млн. евро). Освен това единият заем по сделката на стойност 180 млн. евро е гарантиран от „Еуро Стар“, пише чешкото издание.

В България тази информация бе представена донякъде грешно, като с грузинския бизнесмен бяха свързани и двете офшорки. Всъщност според чешкото издание е налице връзка между Гамгонейшвили, един от собствениците на „Евро Стар“ ООД, и Score Trade. Чешкият вестник акцентира на факта, че Гамгонейшвили присъства в офшорните досиета от Панама (чрез три фирми, една от които е Золотой Вавилон).

Но нито една от компаниите, споменати в справката за финансиране на „Инерком“ – Score Trade или Global Victory Trust не фигурира в тези досиета. На база публична информация не може да се направи връзка с руско-грузинския бизнесмен (виж по-надолу). Той обаче безспорно е собственик на „Еуро Стар“, което според чешкия вестник осигурява единия от банковите заеми за 180 млн. евро. По-късно се появи информация (например, във Frognews), че компанията се е оттеглила от финансирането. Това не е потвърдена информация.

В справката, която „Капитал“ публикува и която вероятно съвпада с тази, която е постъпила в кабинета на Бойко Борисов от чешкия заместник министър на финансите и оттам в секретно деловодство на парламента, „Еуро Стар“ не присъства.

В нея са посочени Score Trade, което осигурява финансиране от две швейцарски банки и Global Victory Trust, което е мобилизирало заем от 100 млн. евро от Сбербанк. От пресофиса на Сбербанк не отговориха на въпроси. Цитираните български банки също се разграничиха или отказаха коментар пред медиите.

Score Trade e дружество, чиято регистрация не се открива в нито един от обичайните офшорни регистри, но много не разкриват дори имената на фирмите. Съществуват регистрации на компании с подобно име (терминът се свързва със залагания) в Хонконг. Вероятно проучването на това дружество е базирано на непублична информация, предоставена на борда на ЧЕЗ.

Global Victory Trust, за което основната информация е достъпна, e регистрирано през 2016 г. в Люксембург. Негов собственик е дружество с подобно име, регистрирано в офшорната зона на Дубай RAK. Директор е Игор Дядченко от гр. Королев, Московска област.

В руските регистри, които са публични, единственият Игор Дядченко от Москва представлява група компании, свързани с офшорка от Кипър. Компании на руско-грузинския бизнесмен имат връзка с кипърски офшорки, но не открихме връзка с тази офшорка или друга, регистрирана на същия адрес или от същия офис. Друг Игор Дядченко е бил директор развитие на голяма световна хотелска верига. Проверката на лицата с име Игор Дяченко (доста по-популярно) не показа явни връзки с руско-грузинския бизнесмен.

Дубайското дружество Global Victory Trust обаче има издаден LEI номер от Лондонската фондова борса от 27 декември 2017 г. Такъв номер означава, че дружеството ще придобива акции или други финансови инструменти. Във Великобритания може да се намерят съучастия на Игор Дядченско (с британски паспорт), но не е сигурно дали не е съвпадение на имена.

Гамгонейшвили  и неговият партньор в „Еуро Стар“ ООД Давид Коблианидзе продадоха през миналата година „Мол Парадайз“ за над 250 млн. евро. В България той е имал контакти с братя Домусчиеви, от които придоби Стоков базар Илиянци, водеше и преговори с Манол Велев за друга част от тържището.

Гамгонейшвили партнира с Роланд  Исаев, Давид Коблианидзе и Йосиф Блаошвили за търговските си обекти в България. Инвестицията в мола бе чрез фирмата „Булфелд“, финансирането бе от Уникредит Булбанк. През миналата година те („Джи Стар“) изкупиха дяловете на австрийския си партньор Immoeast в „Илиянци“ . Коблианидзе, който бе директор на мола, има и друг бизнес у нас, например притежава Модерен театър.

Важен партньор на руско-грузинския бизнесмен е Зураб Паатович Заскалко. Той е негов съдружник в „Джи Стар“ у нас, но имат и съвместни компании в Русия. Заскалко, който е с канадски паспорт, а ангажиран в строителни проекти в САЩ, един от тях (Monad Terrace) включва и Гамгонейшвили.

В Русия обичайни партньори на Гамгойнешвили са Роланд Исаев и Хеймураз Хихинашвили (например,“Патеро Девелопмент“). Последният е и съучредител на банка „Славянский кредит“ (чрез офшорни компании в Кипър, БВО и др.) и се ползва със значителна популярност в Русия, както се вижда от информации в местните медии.

Гамгонейшвили, Исаев и Хахинашвили са ангажирани в крупни проекти за търговски центрове и жилищни комплекси. Купувач на част от комплексите „Золотой Вавилон“ е спомената Immoeast, а финансираща институция е Сбербанк.

„Инерком“ отрича участие на офшорки и руски банки и оставя впечатлението, че ще търси финансиране от други източници.