цигари

Шреаз Кишор Фадниз, Рахул Дататрая Нимкар, Владимир Гечев Жеков и Светлана Райкова Мартева ще бъдат избрани за членове на на Съвета на директорите на „Булгартабак-Холдинг“ АД. Те ще имат мандат 3 години и ще получават по 2600 лева. Фадниз има опит в различни сделки в Лондон и вече участва в две от дъщерните дружества на холдинга.

Това предвижда покана за общо събрание на тютюневия холдинг, публикувана на сайта на БФБ. От състава на съвета ще бъдат освободени неговият изпълнителен директор Венцислав Чолаков и Миглена Петрова Христова. Чолаков бе изпълнителен директор на холдинга от 2011 г.

Владимир Жеков вече замени Чолаков в бордовете на „Благоевград БТ“ и „София БТ“. Справка в ТР показва, че той е бил и в състава на СД на „Техномаркет“ до май 2014 г., тоест преди раздялата на Цветан Василев и Делян Пеевски. Светлана Мартева, която е адвокат на БТ, също участва в управлението на дъщерните дружества. А през февруари миналата година Шреаз Фадниз, който е индийски гражданин с паспорт от Абу Даби се е присъединил към тях в „Благоевград БТ“ и „София БТ“. Лице със същите имена и дата на раждане като Фадниз е било през 2011 г. директор на Betanalytics Limited в Лондон. Няма данни за Рахул Нимкар в Търговския регистър.

Двамата обаче имат профили в Linkedin, като общото е, че те са директори на TGI Middle East. В тази компания, която пое контрола над БТ през 2014 г., работи и Ашиш Луна, който е бил служител и на споменатото Betanalytics.

Нимкар е юрист, който е работил още за Dabur International Limited, Дубай, Wesley International Limited, Дубай, Vidyut Metallics Pvt. Ltd. (Supermax). Фадниз освен това се е представил като бивш служител на Chescor Capital, SinoGulf Investments, PricewaterhouseCoopers. Видно от профилите на двамата, те не са номинални директори.

Завръщането на TGI Middle East е интересно, защото то контролираше Livero, което придоби близо 80% от BT (чрез  БТ Инвест, Виена). Впоследствие Livero прехвърли близо 40% на Woodford Establishment, Лихтенщайн. В момента BT Invest се притежава от Woodford Establishment и Stiga ANSTALT, също от Лихтенщайн. Венцислав Чолаков още е директор на австрийската компания.

„Булгартабак“, според множество медии е под контрола на депутата Делян Пеевски. Последният официално притежава 5% от компанията и декларира, че ще прехвърли това участие.