Адемов и Папазов

Постигнат е компромис за ранното пенсиониране, което отложи гласуването на промените в Кодекса за социално осигуряване миналата седмица, съобщи депутатът от Коалиция за България Екатерина Заякова. Проектът, внесен от Сергей Станишев и депутати от БСП още през лятото, предвижда замразяване на пенсионната възраст и ранно пенсиониране. Той съдържа и премахване на изискването за възраст при военните.
Предвиждаше се хората да имат право да се пенсионират две години по-рано, но с доживотно намалена пенсия и по-конкретно – за всеки недостигащ месец възраст и/или осигурителен стаж по чл. 68, ал. 1 намалението да е с 0,4 на сто (ако не достигат две години само стаж, намалението е с 9.6 на сто). Това щеше да натовари бюджета на НОИ през първата година, като постепенно ефектът щеше да утихне. Оказа се обаче, че парите не са планирани в бюджета. По оценки на НОИ те трябваше да бъдат заделени 30 млн. лева.

Сега се предлага компромис – ранното пенсиониране да е при недостигаща възраст от една година, а орязването на пенсията ще бъде с 15 на сто. От съобщението, цитирано от БТА, Дарик и БНР, се разбира, че при всички случаи трябва да е покрито изискването за стаж. Тоест освен че се намалява срокът спрямо първоначалното предложение, се съкращават и хипотезите, при които то може да се ползва.

По-късно днес стана ясно, че намалението на пенсията ще важи само за периода, през който не са изпълнени общите изисквания за пенсиониране. При това положение макар че по-малко хора ще имат право, повече ще имат желание да се възползват. Не са представени разчети за това колко ще струва мярката на бюджета на НОИ. Тя може да намали други разходи на социалното министерство и НОИ – например за нови инвалидни пенсии

„Има разнобой между ДПС и БСП за въвеждането на ранно пенсиониране”, посочи по-рано Светлана Ангелова. На заседание на комисия по труда и социалната политика нарочно не е даден доклада по темата, за да не разбере ГЕРБ, че ДПС не подкрепя ранното пенсиониране. Според депутата, БСП печели време, за да се опита да „извие ръцете“ на ДПС и да се приеме техния вариант. „В същото време, министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов категорично се обявява срещу този вариант за ранно пенсиониране. Това не е удачно и ще донесе допълнителни проблеми за изтънелия бюджет на пенсионния фонд. При последното посещение на министъра в Брюксел, България получи предупреждение от Европейската комисия”, коментира Светлана Ангелова. Страната е поставена пред избор – въвеждане на ранно пенсиониране или да се прости с парите, поискани за заетост, квалификация и преквалификация, твърди тя.