BOE

Защо несигурността не удари растежа

Прието e да се смята, че пазарите и потребителите не обичат смутните времена, а каква по-голяма несигурност от нашествието на популисти във властта и преобръщането на дългогодишни съюзи. Перспективата за твърда раздяла на Великобритания с ЕС и очевидните знаци за това, че с влизането на Доналд Тръмп в Белия дом идва епоха на изолационизъм, протекционизъм и ръчно управление на икономиката, би трябвало да изнервят инвеститорите и домакинствата. Световният растеж би трябвало да се забави, защото христоматийното правило е, че точно това се случва когато пазарите се затварят и световната търговия расте бавно.

Но вместо това и МВФ и Световната банка увеличиха прогнозите си за растежа на световната икономика. МВФ запази прогнозата си от октомври, а тя сочи сериозно ускоряване на растежа. След 3.1.% през миналата година световната икономика ще нарасне през 2016 г. и 2017 г. съответно с 3,4% и 3,6%. При това има леко подобрение в перспективите на развитите страни. Растежът на световната икономика ще се ускори от 2,3% през миналата до 2,7% през тази година, прогнозира и Световната банка. Редица институции, включително ЕК, повишиха и прогнозите за българската икономика.

Интересно е, че това се случва на фона на забавяне на световната търговия. По оценки на СТО тя е нараснала с 1.7% през миналата година и за първи път от 15 години расте по-бавно от БВП. От 1985 до 2007 г. износът растеше два пъти по-бързо от икономиките. С идването на Тръмп и Брекзит това остава далечен спомен.

На теория толкова големи политически промени, които са съпроводени с несигурност, се отразяват на „животинския дух” (по израза на Кейнс) и на склонността за харчене и инвестиции.

Откъде тогава черпят поводи за оптимизъм борсите и домакинствата и защо индексите на потребителско доверие отбелязват ръст?
Редица конюнктурни проучвания показва ръст на нагласите от двете страни на Океана, включително в континентална Европа, който е изправена пред серия от тежки избори през 2017 г., които могат да доведат до големи промени.
Юнският референдум за напускане на ЕС е най-големият тест за това как несигурността засяга доверието и инвестициите. Вотът предизвика шок, но оптимизмът бързо се завърна. Това изненада дори Bank of England, която призна, че прогнозите й за растежа през 2016 г. са били твърде мрачни, припомня WSJ.

През август BOE каза, че очаква малък ръст през второто полугодие. Но данните, които се очакват във вторник, вероятно ще покажат ръст с 2%, което е най-бързият ръст сред страните от Г7 през 2016 г. Разбира се, помогна обезценяването на паунда (въпреки че днес британската валута е най-скъпа от началато на годината, от 23 юни досега тя се е обезценила с 11% спрямо еврото и с 9% по отношение на долара).

Победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ също бе шок. Но въпреки екстремните му възгледи за отвореността на икономиката, регулациите и бюджета, засега инвеститорите и домакинствата не показват тревоги, а по-скоро са склонни да ги приветстват.
Потребителското доверие в САЩ според Conference Board през декември е достигнало най-високи нива от август 2001 г.
Подобен тренд се наблюдава и в Европа, където предстоят ключови избори в Холандия, Франция, Италия и Германия. Победа на националистически и популистки партии ще изправи еврозоната пред нова нестабилност.

Но показателите за бизнес и инвеститорското доверие в еврозоната през декември достигнаха най-високи нива от март 2011 г.
Въпреки че няма консенсус между икономистите за вида и силата на връзката между доверие и икономически растеж, растящият оптимизъм често предшества ускоряването на икономиката. Ако това е вярно, 2017 г. ще е по-добра от миналата.
Но връзката между несигурност и растеж остава загадка.

Кристин Форбс, член на комитета по парична политика на BOE казва: „Има много несигурност за несигурността”. Тя си задава въпроса дали влиянието й не е преувеличено.
Тя гласува срещу разхлабването на паричната политика през август, когато банката очакваше 0.5% ръст на икономиката, а нейният сценарий, залагайки на запазване на потреблението – 1.5% (по-близо до фактическото положение, както се оказа)
ЕЦБ също посвети доклад на темата, в който посочва предизвикателствата пред измерването на несигурността.

Това, което е сигурно, че или несигурността пред бизнеса и домакинствата е по-малка, отколкото се смята или тя не е толкова страшна, колкото предполагат икономистите.
Според Форбс има две възможни обяснения:
Първо, някои от факторите, които повишават показателите, измерващи несигурността – като увеличеното медийно внимание и разминаванията в прогнозите за БВП, – имат малък ефект върху широката икономика. Ако показателите се когиригат, така че да отчетат тази маловажност, би следвало да се очаква по-малко влияние.
Второ, увеличената несигурност обикновено кореспондира със затегнати кредитни условия. Когато това не се случва, влиянието на несигурността върху икономиката е по-слабо. А фактът е, че повечето измерители на кредитните условия – като спредове на корпоративните облигации и достъп до кредитиране, не показват затягане. В резултат влиянието върху растежа е по-слабо.

Трябва да се посочи също, че до голяма степен обяснението е свързано със специфични, до голяма степен краткосрочни фактори за икономиката на САЩ и Великобритания. Така например, Обединеното кралство все още се ползва от предимствата на членството в ЕС, докато поевтиняването на паунда донесе ръст на износа (но и увеличаване на търговския дефицит, специално през ноември, когато паундът възвърна позиции). Наблюдателите отбелязват, че влиянието на валутата върху вноса е било по-непосредствено, докато ефектите върху търсенето са по-напред във времето.
В САЩ основният фактор са очакванията за данъчни стимули и разхлабване на регулациите – един пробизнес подход, приписван на милиардера Тръмп. В същото време на фона на бавния ръст на световната търговията и намаляващите предимства от глобализацията е възможно неговите заплахи за мерки срещу страни като Мексико и Китай също да създават надежди за работни места и инвестиции. Но тестът на реалността тук предстои.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *