Тереза Мей

Напрежението в ЕС расте, а британският паунд остава под натиск, след като достигна най-ниско ниво за последните три месеца поради очакванията, че премиерът Тереза Мей ще обяви във вторник, че Великобритания е готова да напусне общия европейски пазар.

Мей ще посочи приоритетите на Великобритания, сред които според информация на британски медии, публикувана през уикенда, е връщането на контрола над имиграционната политика.

Речта на Мей е само седмици преди крайния срок, който тя си постави – края на май, за формалното задействане на чл. 50 от Лисабонския договор. А след това няма ход назад и Лондон ще има две години да приключи преговорите със сегашните си партньори в ЕС.

До голяма степен това, което Мей ще заяви във вторник, ще е продължение на нейната реч от октомври, когато тя начерта две червени линии – пълен контрол над емиграцията и отхвърлянето на юрисдикцията на Европейския съд във Великобритания. Това на практика ще затвори европейския пазар за британските компании – вариант, който можеше да съществува при по-мек Брекзит.

Междувременно бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп побърза да предложи на Великобритания търговско споразумение скоро след като встъпи в правата си. Но Лондон не може да сключва нови търговски договори през двете години, докато все още е член на ЕС.

Единственото , което не е ясно е до каква степен този твърд Брекзит може да бъде смекчен чрез договор за свободна търговия и преходни споразумения, които да позволят на бизнеса да се нагоди към новата реалност. Ако британското правителство няма какво да каже по този въпроси, то е защото той зависи от фактори извън неговия контрол, на първо място, какво ще предложи ЕС, пише Саймън Никсън в „Уолстрийт джърнъл”. Това не е ясно, тъй като 27-те не искат да започнат преговори, преди да бъде задействан чл. 50. Вторият въпрос – какво ще толерират нейните сънародните, започна да се изяснява. Британците подкрепиха Brexit  с малка разлика и референдумът оголи дълбоките различия, които, ако не друго, се затвърдия от юни насам. Но перспективата за сериозно предизвикателство за Brexit почти напълно намаля, тъй като много бивши поддръжници на членството в ЕС приеха твърдия развод като единствен изход, съответстващ на резултата от референдума. В резултат Мей може да започне преговорите с развързани ръце.

Пазарите очакват този месец и решението на Върховния съд по жалбата срещу решението на Висшия съд, който заяви, че правителството трябва да се консултира с парламента преди да задейства чл. 50.

Паундът поевтиня с 1.6% спрямо долара и с 1.9% спрямо йената. Валутата слезе под 1.20 долара за първи път от 7 октомври, когато тя за кратко бе на $1.1841 – най-ниското си ниво от 1985 г. Британската икономика по последни данни се развива по-добре от очакванията, но инвеститорите смятат, че напускането на ЕС ще удари британската търговия.

Силната реакция на подновените очаквания за твърд Брекзит означава, че паундът още не отразил реалността на Брекзит, коментира Шон Калоу от Westpac пред WSJ и Bloomberg.

Той допълва, че значителните спекулативни позиции в полза на спад на паунда могат да го доведат до около 1.18 долара през следващите седмици. А според Юничи Ишикава от IG Securities политическата нестабилност в еврозоната и ръстът на долара зарадите очакваните от Доналд Тръмп фискални стимули могат да подложат на тест нивото от 1.12 долара за паунд.

Интервюто на британския министър на финансите Филип Хамънд за германския седмичник „Велт ам зонтаг“, в което той казва, че ако страната му загуби достъпа си до европейския пазар, може да промени икономическия и данъчния си модел, едва ли не превръщайки се в данъчен рай, засили нервността на пазарите.

Все пак експертите предупреждават да не се взема всичко казано преди и по време на преговорите за чиста монета. Блъфовете са част от стратегията за получаване на отстъпки.