Тереза Мей

Британското правителство одобри споразумението за Брекзит в ранните часове на 15 ноемри. Това дава шанс за извънредна среща на ЕС, която да приеме споразумението, чиито текстове бяха договорени между Тереза Мей и главния преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Изходът от дебатите в рамките на британския кабинет, чиито ключови членове напуснаха през последните месеци в знак на несъгласие с начина, по който Мей води преговорите, до последния момент бе неясен.

„Колективното решение на кабинета е, че правителството трябва да одобри проектоспоразумението“, заяви Мей в кратко изявление пред журналисти, което направи пред „Даунинг стрийт“ 10. По-рано двадесет и седемте европейски посланици, събрали се в Брюксел, се разделиха без да научат резултатите от продължилото пет часа заседание.

По време на дебатите единственият привърженик на Брекзит, който е гласувал в полза на споразумението е бил секретарят по околната среда Майкъл Гоув. „Гардиън“ съобщава, че 11 членове на кабинета са се изказали против и Мей два пъти е отхвърила искането за гласуване.

Британският премиер, която заяви, че вярва „с ума и сърцето си“, че това е най-добрата сделка, предстои да убеди в същото и парламента. Там нещата се усложняват от факта, че към критиците в собствената й Консервативна партия се прибавя и недоволството на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) на Северна Ирландия, на която тя разчита, за да формира мнозинство.

Документът от 585 страници бе публикуван в сряда на специалната страница TF50. Гой предвижда двегодишен преходен период, през който практически търговията ще се извършва както и досега. Гражданите на ЕС, работещи във Великобритания, запазват статута си.

Документът потвърди една ключова отстъпка, която разгневи брекзитърите. Великобритания няма да може едностранно да развали ирландския защитен механизъм – вътрешната граница между кралството и Ирландия. Решението за това ще се вземе от съвместен, независим арбитражен комитет с равен брой британски и европейски представители, както и външни членове. ЕС и Обединеното кралство „съвместно решават в рамките на съвместния комитет, че [защитният механизъм] … вече не е необходим“, се казва в проектоспоразумението.

Защитният механизъм, който цели да се избегне твърда граница между Великобритания и Ирландия (ключово изискване на последната), на практика дава особен статут на Северна Ирландия, която ще едновременно част от Великобритания, но ще остане в митническия съюз с ЕС. Това създава нещо като вътрешна граница в рамките на кралството. Брекзитърите и ДЮП искаха това да е временно или поне Великобритания да може едностранно да прекрати този механизъм. Те се тревожат, че това означава безкрайно оставане в митническия съюз, което означава Великобритания да спазва правилата за свободна търговия с ЕС, без да има право на глас. Според новото острие на брезкитърите -председателят на European Research Group Джейкъб Рийс Мог, това превръща Великобритания във „васална държава“ и де факто означава оставане в единния пазар.
Мишел Барние обаче каза, че ЕС няма намерение да приложи защитния механизъм, тъй като се надява да се постигне споразумение за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС преди края на двегодишния преходен период.

Консерваторите от Шотландия могат също изразиха загриженост, тъй като шотландската про-ЕС SNP може да поиска същото за Шотландия.
Двама министри подадоха оставка заради несъгласия със споразумението – министърът за Брекзит Доминик Рааб и Естер Маквей, министърът по въпросите на социалните грижи. Според Рааб условията за Ирландия компрометират целостта на Обединеното кралство. Второ, ще ни затворят в режим на правила и закони, по който няма да имаме думата.
Появиха се слухове за предстоящ вот на недоверие срещу Мей. Според една специфична процедура, ако 48 (15% от членовете) от несъгласните депутати изпратят формални писма до сър Греъм Брейди, председателят на  1922 Committee, това ще задейства процедура по вот на недоверие. Този комитет, който в миналото изигра роля за оставката на Маргарет Тачър, се състои от редовите депутати от Консервативната партия (т. нар. бекбенчъри) и играе важна роля в периоди на разделение.

„Телеграф“ спекулира, че дори привържениците на оставането в ЕС може да отхвърлят сделката с надеждата така да предизвикат втори референдум. Накратко, още много неща може да се объркат.

Ако Мей успее да преодолее и препятствията в парламента, това ще отвори възможност за срещата на върха на ЕС на 25 ноември.
След това може за започне процесът на ратификация, като Парламентът евентуално може да гласува още през декември. Законовите разпоредби за напускането на Обединеното кралство трябва да бъдат одобрени преди 29 март 2019 г.

Въпросът е, че алтернативата на сделката е неясна. Мей може да уговори отлагане на излизането на Великобритания от ЕС, но не го прави по вътрешни причини. Планът на привържениците на раздялата с ЕС е т. нар. твърд Брекзит, което мнозина оприличават на хвърляне от скалата.

График

14 ноември: Кабинетът представи споразумението за Брекзит.
19-21 ноември: Министрите на външните работи на 27-те от ЕС и подготвителните екипи ще се срещнат в Брюксел, ако Тереза Мей се осигури подкрепа в парламента.
24-25 ноември: Лидерите на ЕС ще се съберат извънредно, за да одобрят по принцип сделката.
10 декември: Гласуване по същество в Камарата на общините
13-14 декември: Финалната среща на върха на Европейския съвет в Брюксел може да бъде моментът, в който сделката бъде подписана.
Декември-март 2019: Процесът на ратификация за сделката с „Брексит“ започва в парламента на Обединеното кралство. След като Уестминстър гласува сделката, Европейският парламент ще гласува за нея  през март.
29 март 2019 г. Великобритания напуска ЕС и влиза в преходния период.
31 декември 2020: Край на преходния период.

  • Допълнено с оставките на Рааб и Маквей