Борисов

Стенограмата от заседанието на правителството на 10 декември разкрива идеята на правителството за строителството на газов хъб на Паша дере, край Варна. Същевременно кабинетът обсъжда да прехвърли утилизацията на мини от Горни Лом на „Дунарит“ (един от ключовите активи около КТБ).

Според стенограмата премиерът Бойко Борисов има предвид строителство в района на Паша дере, край Варна. Той предлага „вицепремиерът Дончев още днес писмено да изпрати на комисар Шефчович предложение от България, съобразено с всички евроатлантически ценности, като предлагаме на територията на България там, където излиза тръбата на „Южен поток“, Европейската комисия в унисон със стратегията за общ енергиен съюз на Европа да финансира хъб, където Европейската комисия да плаща, така както Турция, газта, идваща от Русия, и на базата на общия енергиен съюз да я разпределя съответно за Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и България. Позиция, по която не може да й бъде отказано, ако те не са лицемерни. Никой не може да ми каже, че в натовска Турция газта като отиде е добре, а когато дойде в България е зле… Предложението ми е точно в унисон и с плана „Юнкер“, и с общия енергиен съюз, и с абсолютната диверсификация. Защо? В този хъб ние можем да вкарваме нашата газ, която си взимаме или си добиваме в Черно море от „Галата“, дай Боже от „Силистар“, от „Терес“, от „Хан Аспарух“, от Ловеч и от други места.“

През октомври 165 декара гори, през които минава трасето на спрения „Южен поток“, бяха продадени от Първа инвестиционна банка (ПИБ) за 100 млн. евро на дружеството „Южен поток транспорт“, съобщи „Капитал. Преди това 360 дка гори в същата местност бяха продадени на българско дружество на „Южен поток“ за 13 млн. лева. В близост е и газовата връзка на „Петрокелтик“.

Борисов също така иска България да купува руски газ, вместо да го транзитира, за което всъщност настоява и Турция. „Европейската комисия плаща за този хъб, правим на Варна разпределителния център по енергийния съюз и сме номер едно диверсифициращи Европа, изпълваме със съдържание. Руснаците да си докарат „Южен поток“, ние нямаме ангажимент към тръбата до нашите граници, да си я построят, ще им съдействаме, и от там си взимаме газта, не ние, не България, а Европейската комисия я разпределя, общия енергиен съюз.“

Появиха се анализи, че Русия вече е склонна да се съобрази с Третия пакет и да предаде газа на границата с ЕС.

Според Борисов в района може да се изгради и хранилище за втечнен природен газ. „И предлагаме вариант прекрасен за Европейската комисия и за цяла Европа, този хъб вместо в Турция да бъде в България“, обобщава той.

България спря „Южен поток“ заради настояването на Европейската комисия проектът да се съобрази с Третия енергиен пакет, който изисква и трети страни да имат достъп до тръбата, а също така доставчикът и операторът да са различни лица. ЕК имаше и забележки за начина, по който бе конструирана проектната компания (при първия кабинет на Борисов) и за търговете за избор на строител (при правителството на Пламен Орешарски). Според два от финансовите модели, представени от Борисов в парламента, проектът е печеливш, ако 100% от капацитета е резервиран за „Южен поток“, но не и при гарантиран транзит за 50% (респективно достъп на трети страни за останалото).

Дунарит поема мините от Горни лом?

На заседанието си министрите са се занимавали и с невзривените мини в „Миджур“, Горни Лом. Приключила е проверката на прокуратурата и се оказва, че там има значително количество неутилизирани мини, с чието обезвреждане армията не може да се справи бързо. Както обяснява министърът на вътрешните работи Веселин Вучков „твърде е възможно една от причините за този взрив да е самовзривяване, а както каза премиерът, там има 191 хиляди неутилизирани гръцки мини, забранени, произведени преди 35 години.“. От думите на министъра на отбраната Николай Ненчев става ясно, че държавните военноремонтни заводи могат да поемат по 220 мини на ден. Затова се решава да се търси съдействие от „Дунарит“ или да се върнат мините в Гърция. „Дунарит“ в какво положение е – частно, държавно? Защото министър Ненчев ми казва, че там е най-добрата база за утилизация.“, коментира Борисов. В крайна сметка въпросът е отложен за следващата сряда.

Ако не беше свързано с трагедия, това щеше да е иронично, защото „Дунарит“ бе под контрола на Цветан Василев и съдбата му зависи от съда. Русенската фирма бе една от тези, чието превземане се провали, а директорът й, както и шефовете на други военни заводи, се оплака заради блокираните акредитиви в КТБ.

Справка на economix.bg показва, че Василев (чрез своя партньор Едоардо Миролио) е на път да блокира опитите за превземане на русенското предприятие. Това ще стане, ако бъде вписан поисканият залог на цялото предприятие в полза на „Е.Миролио” ЕАД гр. Сливен. По-интересното е, че Миролио е станал кредитор след пет цесии на обща стойност 24.5 млн. евро. В три от тях цедент е самият той, а в останалите две – „Б.Р.Е.” АД, Люксембург и „Интерпред СТЦ“, като впоследствие вземането е прехвърлено на „Е.Миролио” АД.

„Дунарит“ е собственост на „Кемира“, което се управлява от лятото от Бисер Лазов и на свой ред е собственост на „Хедж Инвестмънт“. На 15 януари трябва да се проведе Общо събрание на това ключово дружество, което да гласува промени в управлението на „Хедж“. Едно от новите предложения е Асен Бабунски, който (поне доскоро) бе свързан с някои от фирмите на Василев и е съдружник на Джеймс Хауи, бивш мажоритарен акционер в КТБ. Събранието ще се проведе в офиса на „Пенков, Марков и партньори“. Владимир Пенков смени Цветан Василев в надзора на БТК.