Борисов

Борисов оглавява правителство на компромиса

от автор

0 коментара България

ГЕРБ и Реформаторския блок подписаха коалиционно споразумение за съставяне на правителство на базата на програмна декларация, която отразява постигнатите компромиси. Под споразумението подписите си сложиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и двамата съпредседатели на реформаторите Меглена Кунева и Радан Кънев.

Патриотичният фонд обяви отделна декларация за подкрепа, като заяви, че си запазва правото на несъгласие по нестратегически въпроси. АБВ подписа в отделна зала отделно споразумение, с което дава мандат на Ивайло Калфин да участва в кабинета като вицепример и министър на социалната политика. Не сме част от коалицията, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов
Това наложи Бойко Борисов да произнася две речи и да благодари два пъти за подкрепата.
Има някои промени в състава на кабинета, като министър на туризма ще бъде Николина Ангелкова – министър на транспорта сега. Теменужка Петкова, бившият шеф на финансовата инспекция, поема енергетиката вместо Делян Добрев.
Гражданският съвет към Реформаторския блок излезе с декларация, с която настоява лидерът на СДС Божидар Лукарски да не става министър на икономиката. Той обаче бе обявен като такъв.

В декларацията прави впечатление, че са използвани хлабави формулировки за спорните теми.
Предвидено е например “подкрепа само за нови мощности, отговарящи на принципа за развитие на системата с най-малко разходи и без предоставяне на държавни или корпоративни гаранции”, за да се угоди на АБВ, която иска АЕЦ “Белене”.
Протестът на ПФ срещу повишаването на цените на тока е смекчен чрез обещание за енергиен одит и със следната формулировка:
“Гарантиране на интереса на българските потребители и бизнеса от справедлива цена на електроенергията чрез следните мерки:
11.6.1. Намаляване енергоемкостта на домакинствата и бизнеса и повишаване конкурентоспособността на българската икономика;
11.6.2. Избор на нов състав на регулатора ДКЕВР по принципи, гарантиращи неговата политическа независимост;
11.6.3. Ефективно управление на енергийния сектор чрез създаване на ново ресорно министерство; финансово оздравяване на НЕК”

Другата спорна тема – за монопола на здравната каса, също е оставена за бъдещето. (“Преструктуриране на НЗОК и превръщането й в активен финансиращ и контролен орган от името на осигурените граждани)
В областта на икономиката освен традиционните обещания за подобряване на бизнес средата, четем и мерки като “Подкрепа за създаване на инвестиционен фонд за високотехнологични производства чрез публично-частно партньорство и постепенно изтегляне на участието на държавата след успешното им развитие”.

В декларацията присъства идеята на ГЕРБ за обединяване на НАП и Митниците, но след детайлен анализ. Анализ е обещан и за данъчната политика. Единствената конкретна мярка е въвеждане на данък върху сделките на капиталовите пазари (очевидно включен по настояване на АБВ). За баланс е добавено обещание за по-прозрачно обявяване на годишната доходност по спестовни продукти на застрахователните дружества и финансовото състояние на пенсионните дружества, зад което се чете намесата на Гражданския съвет на РБ.

Отпаднала е идеята на ГЕРБ за 2% данък за общините и е заменена с по-общото “финансова децентрализация”.

ГЕРБ и останалите се ангажират с кадрови промени в БНБ, както и с публичност на кредитната история на КТБ, чийто лиценз днес бе отнет.

В декларацията има и някои безспорно положителни стъпки като ангажимента за електронно управление и влизане в Банковия съюз.

Министър-председател

Бойко Борисов

Вицепремиери

Меглена Кунева
Румяна Бъчварова
Томислав Дончев (министър на еврофондовете)
Ивайло Калфин (министър на социалната политика)

Министри

Веселин Вучков – министър на вътрешните работи
Божидар Лукарски – министър на икономиката
Теменужка Петкова – министър на енергетиката
Николина Ангелкова – министър на туризма
Владислав Горанов – министър на финансите
Христо Иванов – министър на правосъдието
Десислава Танева – министър на земеделието
Лиляна Павлова – министър на строителството
Ивайло Московски – министър на транспорта
Николай Ненчев – министър на отбраната
Петър Москов – министър на здравеопазването
Тодор Танев – министър на образованието
Даниел Митов – министър на външните работи
Ивелина Василева – министър на околната среда
Вежди Рашидов – министър на културата
Красен Кралев – министър на спорта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *