Илчовски

Вероятно най-важното събитие в живота на 45-тото Народно събрание се случи в сряда, когато след приключването на пленарното заседание, се събра временната комисия за ревизия на управлението през последните 10 години. Поради отсъствие на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова комисията премина към разглеждане на сигнали. И по-точно на показанията на един от подателите на сигнали, който яви в парламента, за да разкаже как е бил изнудван и за смущаващи сцени, на които е станал свидетел. Светослав Илчовски, един от най-големите арендатори във Врачанска и Плевенска област, разкри скандални подробности за начина, по който се управлява страната, включително за тайни срещи, на които се решава кои едри бизнесмени да бъдат предадени на прокуратурата. Той спомена и за издевателства над арестуван бизнесмен.

Цялото изслушване може да се проследи тук и тук
Подробни репортажи – тук и тук

Изслушването бе осуетено от депутата от ГЕРБ Маноил Манев, а по-късно и от придошли негови съпартийци и ще бъде подновено в петък. Илчовски декларира, че ще се яви отново. Засега е трудно да се правят прогнози за второто изслушване, но е вероятно да продължат опитите то да бъде осуетено или поне да не се предава на живо (отсега е ясно, че частта за сделките на БФБ ще бъде закрита). Възможно е да бъде направен опит да се дискредитира свидетелят. Ключовият въпрос е доколко Илчовски разполага с доказателства. Той намекна, че има видиоклип, както и разпечатки от телефонните си разговори с Петя Аврамова, която по думите му е упражнявала натиск чрез заплахи с прокуратурата (тя отрече). Преди да стане министър, Аврамова бе областен координатор на ГЕРБ във Враца, но заявява, че не познава най-големия арендатор в района. От изявление на Мая Манолова, председател на комисията, стана ясно, че са представени твърдения, подкрепящи друга част от изнесената информация – за манипулиране на цените на фондовата борса. Тезата на ГЕРБ, изразена чрез Манев, бе, че не е законно да се изнасят сведения за престъпления. Това трябвало да става само чрез сигнали до прокуратурата, което, разбира се, е доста удобно.

Залогът е доста висок. Ако не успеят да осуетят изслушването в петък, представителите на все още управляващата партия рискуват да задействат лавина от разследвания срещу правителството, а също така да привлекат интереса на международни организации. Възможно е и да проговорят и други бизнесмени. Тогава събитията ще се развият много бързо и за броени дни ще видим разграничаване на хора на високи позиции от Бойко Борисов в опит да спасят кариерата си (и не само). Всякакви прогнози на този етап са несигурни, но е много вероятно разкритията от 5 май да се отразят на изборния резултат на ГЕРБ.