Тази година за разлика от последните не бяха публикувани много забележителни книги на икономическа и особено на финансова тематика. Наградата на „Файненшъл таймс“ и “Маккинзи“ бе присъдена на „Джанесвил“ – впечатляващ разказ за това как затварянето на фабриката за GM в малко градче на Уисконсин се отразява на местната икономика и живота на хората. (Уисконсин е един от щатите в ръждивия пояс, които допринесоха за изборната победа на Доналд Тръмп, американците очевидно се нуждаят да разберат отчаянието, довело до тази разтърсваща промяна.)

Изобщо тази година регионалният фокус сякаш е по-изразен от друг път. В класацията на Ню Йорк Таймс“ за нехудожествена литература ще видите много исторически книги, книги със социална и културна тематима и само една , която има общо с икономиката. Отново тя е на Майкъл Люис – този път с разработка върху творчеството и бурното приятелство на Амос Тверски и Даниел Канеман (книгата всъщност излезе през 2016 г.)

Ще си позволим малко по-различен и може би, по-строг списък. Книгите, които спряха вниманието ни, са както от познати автори, така и (някои от най-интересните) са на дебютанти.

Principles: Life and Work от Ray Dalio

Ако търсите книга за лидери, този бестселър е почти без алтернатива. Рей Далио, наричан често Стив Джобс на инвестирането, е основател на най-големия хедж фонд – Bridgewater Associates. Той създава фонда през 1975 г. и през 1982 г. губи почти всичко, като предвижда погрешно следваща рецесия от мащаба на Голямата депресия. Това му помага да осъзнае, че е бил твърде арогантен и самоуверен и да развие принципите, сред които меритокрация на идеите и радикална отвореност. В „Принципите“ той излага правилата, които е наложил в компанията си, начина на разрешаване на вътрешни конфликти и вземане на решения. Сред тези принципи ключовият е „Радикалната прозрачност“, който насърчава служителите да следят и критикуват открито колегите си.

Adaptive Markets: Financial Evolution at the Speed of Thought от Andrew W. Lo

Ло оборва представата за Homo Economicus, чиито предпочитания не се променят с времето. Опирайки се на невробиологията, психологията и проучванията в областта на изкуствения интелект, той изследва поведението на купувачите и продавачите на финансови продукти. Той не заема категорична позиция срещу хипотезата за рационални и ефективни пазари, но твърди, че тя има ограничения и изследва еволюцията на финансовите пазари.

The Great Leveler: Violence and the History of Inequality from the Stone Age to the Twenty-First Century от Walter Scheidel

Това е историческият бестселър в извадката. Книгата на Шайдел, познат с изследванията си за древния Рим и Египет, проучва как войни и други катастрофи допринасят за изглаждане на социалните неравенства. Последните нарастват в периоди на стабилност и растеж и никога не отмират по естествен път. Книгата, която събра много положителни отзиви, проследява връзката между насилие и неравенства през последните 10 000 години.

The Limits of the Market: The Pendulum between Government and Market от Paul de Grauwe

Белгийският икономист от Лондонското училище по икономика Пол де Грауве е добре известен, тъй като често коментира горещи теми като Брекзит или проблемите на еврозоната. В новата си книга той изследва променящия се баланс между пазарна икономика и такава, контролирана от държавата. Ако през 80-те и след разпадането на Съветския блок пазарните сили получиха превес, след финансовата криза нарастват опитите за държавно регулиране. Къде са границите на пазара? Де Грауве посочва редица области – климатичните промени, решаването на проблема с финансовата нестабилност, осигуряването на публични стоки, проблемите с неравенството. Когато едно общество разчита изцяло на пазарни решения, нарастват егоизмът и хората стават некооператвни, пише той, затова винаги е необходим микс от пазар и регулиране.

Collective Choice and Social Welfare : Expanded Edition от Amartya Sen

Книгата на Нобеловия лауреат, продължител на традицията на Кенет Ароу, не присъства в класациите. Вероятно защото е допълнено издание на неговия класически труд от 70-те години. Това, което я прави задължителна за всеки интересуващ се от икономика (освен актуализацията) е фактът, че в част от главите идеите са преразказани така, че да са разбираеми и за хора без математически познания.

Big Mind: How Collective Intelligence Can Change Our World от Geoff Mulgan

Геоф Мълган е социален иноватор, преподавател в LSE, лектор в TED, ръководител на НПО. Тази съвсем нова книга се занимава с въпроса защо смарт технологиите невинаги водят да умни решения (както се вижда от опита за използване на алгоритми на финансовите пазари). Как машините и хората могат да бъдат организирани, за да работят по-добре заедно – това със сигурност е въпрос за милиарди. Мълган проучва опита за съвместно решаване на проблеми, при което милиони хора използват съществуващи технологични решения – като при Google Maps. Само решения, основани на данните и AI, не са достатъчни. Нужни са нови институции и обучителни инициативи.

Straight Talk on Trade: Ideas for a Sane World Economy от Dani Rodrick

Истинска изненада е, че книгата на Родрик отсъства в класациите в раздел икономика, може би защото бе публикувана само преди месец и половина. Авторът е добре познат критик на хиперглобализацията, но едновременно с това е далеч от популизма. Макар да не подкрепя открития протекционизъм, той защитава правото на държавите да преследват собствени икономически стратегии. Родрик също така изследва противоречията между международната икономическа интеграция и демократичното вземане на решения на национално ниво, което може да се види във вълната на популизма. Той допуска въвеждането на ограничения за вноса от страни, които не спазват трудовите и екологични стандарти и по този начин постигат ниска себестойност.

Capitalism Without Capital: The Rise of the Intangible Economy от Jonathan Haskel и Stian Westlake

Това е книга на дебютанти, но привлича с темата си и добрите отзиви (например в блога на Тайлър Коен и FT). Авторите изследват икономическите промени в резултат на растящото влияние на нематериалните активи (патенти, брандове, софтуер, дизайн и т.н.) Според тях то допринася за икономическото неравенство и застоя на производителността. Те представят богати статистически данни и дискутират природата на неосезаемите активи. В много страни – САЩ, Великобритания, Финландия и Швеция, техният дял в БВП надвишава този на материалните активи, показват данни на SPINTAN. Но в много компании стойността им не се отчита, което води до подценяване на обема на инвестициите.

Още класации

Годишната награда на FT/McKinsey
Книгите на The Еconomist