биткоин

Биткойнът падна под 100 долара на борсана Mt. Gox в петък, значително под цената от 537 долара на останалите две основни борси.

Японската борса Mt Gox някога бе основният пазар за виртуалната валута. Но проблемите прехвърлиха трафик към базираната в Словения борса BitStamp и BTC-e, която понастоящем е втората борса за криптовалутата. Тя е руска борса, чиито сървъри са в България, но не отговаря на запитвания.

Цената на Mt. Gox пада заради хакерски атаки и технически проблеми. По последна информация е имало нова актуализация заради техническите проблеми, които доведоха до спиране на тегленията от външни адреси преди две седмици. Преди това виртуалната валута се търгуваше на 850 долара.

Притеснените инвеститори започнаха да продават правата над притежаваните биткойни с големи отстъпки. Някои спекуланти започнаха да изкупуват биткойни на японската борса, въпреки че тези сделки са под условие – те могат да се възползват от валутата, когато – и ако, Gox заработи.

Някои инвеститори смятат, че компанията е докарана до фалит и регистрираните там биткойни не струват нищо. Тя съобщи, че ще премести офисите си и че изпитва сериозни проблеми, свързани със сигурността. Участници в многобройните форуми, обсъждащи темата, смятат, че Mt. Gox саботира валутата в интерес на някого.

Преместването на Gox, забавянето и лошата комуникация показват, че проблемът е на мениджмънта, коментира шефът на Blockchain.info Андреас Антонопулос в Twitter. Този проблем няма да се реши със закърпване, казва той.

Тъй като търговците не могат да изтеглят биткойните си от Mt. Gox те ги продават на специални фондове като конвенционална валута. Преди на  Mt. Gox е съществувала обратната практика – не е могло д се изтеглят доларите (трябвало е първо да се купят биткойни, после да се изтеглят биткойните) и това изкуствено повишаваше цената над тази на останалите борси.