биткоин

Биткоинът се срина, търси се нова “валута”

от автор

0 коментара Новини

Новата дигитална валута биткоин достигна рекордната цена от 268 долара и се срина до 110 долара за часове в четвъртък. Имало е и котировки от 65 долара, показва борсата Mt.Gox. За срива помогнаха технически проблеми, свързани с изненадващ брой нови разплащателни сметки, открити през последните няколко дни. Търговията бе спряна, а сайтът bitcoincharts и в момента е недостъпен. Това обаче не обезкуражава първите инвеститори, които казват, че валутата е в ранния етап от развитието си.

Днес например група предприемачи, включително Andreessen Horowitz обяви, че са финансирали комания, свързана с нова интернет валута – OpenCoin. Малтийски фонд съобщи, че е купил биткоини за 10 млн. долара.

Така или иначе скокът на цените (от 13 долара в началото на годината) създаде нови милионери и “Ню Йорк Таймс” разкрива някои от тях. Братята Тайлър и Камерън Уинкълвос, които придобиха огромна популярност по време на съдебната битка с Марк Зукърбърг за Fаcebook, обявиха, че притежават 11 млн. долара под формата на дигиталната валута. Или поне 11 млн. долара, защото търговията бе спряна, след като цената се сгромоляса.

А “Форбс” лансира друг кандидат за средство за съхраняване на стойността – патроните. От известно време в САЩ имало недостиг на амуниции, а “Уолмарт” са въвели ограничение до три кутии. Авторът Даниел Фишер смята, че патроните се следващите биткоини.

[textblock style=”1″]

Какво е биткоин?

Биткоин е децентрализирана дигитална валута с отворен код.  Валутата се „емитира” от компютри по цял свят при решаване на сложни математически задачи.

[/textblock]

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *