Биткоин карта за туристи

Биткойнът (Bitcoin) бе признат за правни и данъчни цели в Германия, което я прави първата страна, която заема официална позиция относно статута на криптовалутата. Тя вече се приема при плащания и у нас. Някои съседни страни (например, Гърция) са по-напред като приемат плащания с биткойни и в ресторанти.

Вчера финансовото министерство на Германия определи Биткойна като разчетна единица. Това определение означава, че тя не се приема като валута или електронни пари, а по-скоро като вид частни пари. Но данъчният статут остава неясен, съобщава „Шпигел”. Становището идва в резултат на питане от члена на Бундестага от Свободните демократи (подкрепяща бизнеса партия) Франк Шефлер.
Криптовалутата привлече вниманието през пролетта благодарение на резките колебания в цената. През април тя достигна 230 долара (спрямо пет цента през 2010 г.), последва срив и връщане до сегашните нива от 120 долара.

Правителствата нямат категорична позиция към това ново явление. В края на юли Тайланд забрани транзакции в биткойни поради опасения за контрола над паричните потоци. В САЩ властите в Ню Йорк и федералните служби започнаха разследване, чиято цел според Сенатската комисия за вътрешна сигурност е да определи рисковете и заплахите, свързани с виртуалната валута. Според „Ню Йорк Таймс” щатът Ню Йорк е призовал 22 компании, замесени в транзакции с биткойни.

Последиците от тълкуването в Германия не са ясни. През юни финансовото министерство заяви, че печалбите от инвестиции в биткойни са освободени от облагане след една година. Но сега изглежда, че някои сделки са облагаеми, пише „Шпигел”. Според данъчен консултант, цитиран от „Ди Велт”, хората, които използват биткойните за търговски цели трябва да платят ДДС.
Оливър Флашкемпър от водещия пазар за биткоини bitcoin.de, пък твърди, че от негова гледна точка клиентите са заети с управление на портфейли.

Решението на германското финансово министерство идва след съдебно решение в САЩ, което бе определено като признаване на биткойн за истински пари. То бе срещу Трендън Шейвърс, който е обвинен, че чрез компанията му „Bitcoin Savings & Trust“ е получил 700 000 биткойна (по текуща стойност 4,5 млн. лева щатски долара) от инвеститори, на които обещава 7% лихва. Той отхвърляше обвиненията в пирамидална схема, тъй като биткойн не са пари или част от нищо, което се регулира от САЩ“. Съдът обаче отхвърли този аргумент. Но САЩ имат все още двусмислено отношение към дигиталнанта валута. Освен разследването на щата Ню Йорк, проучване прави Комисията за търговия със стокови фючърси. Затова с интерес се очаква решенията на Комисията по ценните книжа, която трябва да реши дали близнаците Тайлър и КамерънУинкълвос, да получат одобрение от на техния борсово-търгуван фонд в биткойни.

Междувременно приложенията на валутата се разрастват. Около 7500 магазина и ресторанта в света приемат плащания в биткоини според Bitpay.com.

Като цяло виртуалната валута е по-популярна във виртуалния свят, отколкото във физическия. Блог платформата WordPress.com от миналата година приема разплащания в Bitcoin и засега е най-големият сайт, направил тази крачка. Пресъединиха се още Reddit и, без никаква изненада, The Pirate Bay. Пробивът в търговията също се усеща. Както може да се види от този списък (физическите стоки са в края), доста търговци са се специализирали да продават само срещу биткойни или на това залага рекламата им.

Много онлайн общности и сайтове се опитват да обобщят информацията за местата във физическия свят, на които може да се плаща с криптовалутата. Една от популярните услуги е bitcoin.travel. От нея например, разбираме, че най-близките места, на които може да се плати с биткойни, са ресторант в Гърция и къща за гости в Хърватска.

У нас валутата се използва предимно за сделки между физически лица. От два месеца сайтът за колективно пазаруване Грабо също поддържа плащане и Bitcoin. От компанията уточниха, че ползват системата на Coinbase. „При извършване на плащане, получаваме моментно известие, за да може да обслужим клиента правилно, а самият процес на верификация би могъл да отнеме и малко повече време“, коментира Никола Павлов, технически ръководител на „Грабо Медия“ ООД. Досега са получени 32 плащания с биткойни на обща стойност 12 биткойна (по текущия курс около 1800 лева). Макар обемът да е малък, а като процент от всички плащания – пренебрежим, очакваме главоломен растеж през следващите месеци, казва Павлов.

За да използвате bitcoin, е нужно да си създадете виртуален портфейл в някой от сайтовете за целта (т. нар. bitcoin wallets). Цената в биткойни се определя според моментната цена на Bitcoin към BGN.

На този етап няма как да предполагаме дали ще има проблеми с регулаторните органи, допълва Павлов от „Грабо“. „Може би най-ценното свойство на биткойна е именно че той не е претенциозен към това дали някоя си институция го признава за разчетна единица или не – той е обречен да става все по-предпочирано средство за обмен на услуги измежду самите хора, без държавите и банките да имат общо с това и без някой да им иска благословията“, казва той.

Прочетете още
Треска за битзлато
Заплахи пред дигиталните валути