биткоин

Докато растат мненията, че манията по биткойн е отишла твърде далеч, дори критиците на криптовалутата признават, че технологията, стояща в основата й – блокчейн, има бъдеще.

Това ни кара да обърнем поглед към алтернативите, особено като се има предвид, че в историята на иновациите не винаги първият модел (прототип) получава всеобщо признание.

Общата пазарна капитализация на криптовалутите вече достигна 600 млрд. долара и това се дължи на алтернативите на биткойн. Най-старата криптовалута междувременно отстъпи от рекордната си стойност и пазарният и дял спадна от 60-65% около борсовия дебют до 45% сега. (Можете да следите данните в реално време на този линк).

Нека преди всичко направим разграничението между дигитални валути, виртуални валути и криптовалути. Виртуалните валути са част от дигиталните валути, които не са приети за законно платежно средство. Когато са „емитирането“ им се използва криптотехнология, те се наричат криптовалути.

Основните конкуренти на биткойн споделят част от неговите характеристики като криптовалута, но с някои съществени отлики.

Ether (ETH) e крипто токен, който се търгува на платформата Ethereum, която развива т. нар. смарт контракти и разпределени приложения (Ðapps). Смарт контрактите са договори, които могат да бъдат изпълнени без човешка намеса. Етер е средството, чрез което програмистите разработват приложения в рамките на платформата с отворен код. На езика на създателите й той се използва за кодиране, децентрализиране, осигуряване и търговия. Това, което е особено, че платформата се използва и за повечето първични предлагания (ICO) на койни, чрез които се набира капитал за различни проекти, базирани на блокчейн.

Една от най-известните алтернативи на биткойн е Litecoin (LTC), чиято цена подскочи 90 пъти тази година. Само миналата сряда криповалутата поскъпна с 60%, но в cpядa ĸpиптoвaлyтaтa пoeвтиня cлeд peдицa лoши нoвини, вĸлючвaщи xaĸepcĸaтa aтaĸa и затваряне нa бopca в Южнa Kopeя. Тя е създадена през 2011 г. от Чарли Лий, инженер от Google, който наскоро обяви, че е продал всичките си монети. Тя използва скриптове като доказателство за извършена работа (копане), а разликата с bitcoin е по-бързото генериране на блокове и по-бързо потвърждение на транзакциите. Друга отлика е по-големият лимит – могат да се добият 84 млн. монети, за разлика от 21 милиона при биткойн. Вече 54 милиона от нея са в обръщение (64% спрямо почти 80% за биткойн)

Ripple (XRP) e глобална мрежа за сетълмънт в реално време, която позволява бързи и евтини международни разплащания. Тя е от относително старите мрежи (2012) и за разлика от биткойн не се добива чрез копаене, а потвърждава транзакциите чрез consensus ledger. Ripple не е само криптовалута, а и система (RippleNet), в която могат да се търгуват други валути. Наричат я кръстоска между Western Union и валутна борса. Тя разчита на стимули за доставчиците на ликвидност. Ripple е лицензирала своята блокчейн технология на повече на от 100 банки и привлича интереса на централните банки (например, тази на Япония). Това е най-кооперативната спрямо банките криптовалута, което я прави интересна в дългосрочен план. Максималното количество е 100 млрд., а от които са добити 38.7 милиарда.

Монетата на Cardano – Ada e създадена едва през октомври и бързо влезе в Топ 10. Самата мрежа е по-стара и зад нея стои Чарлз Хоскинсън, един от първите разработчици на Ethereum и компанията му IOHK. Една от причините за силния й дебют е, че тя е по-приемлива за регулаторите, като създателите й подчертават, че търсят устойчиво и научнообосновано решение. Те твърдят, че са открили нов метод за Proof-of-Stake (POS), който наричат Ouroboros. Една от отликите е разделянето на изчислителните слоеве на основен – за токените Аda и слой за смарт контракти. Рамката на тази платформа за смарт контракти все още не е завършена, като е известно, че използва различен протокол от Etherium.  Вторият етап на разработката е заложен за 2018 г. В обръщение са 26 милиарда от максимално 45 милиарда монети.

Dash (DASH) поскъпна над 110 пъти тази година – своеобразен рекорд. Валутата трудно намери името си, но не и мястото в десятката. През 2014 г. тя бе известна като XCoin (XCO), а след това Darkcoin и Digital Cash. Dash се различава от конкурентите по това, че работи на две нива – копачите се надзирават от т. нар. мастър възли, доброволци, които удостоверяват сделките.

Zcash (ZEC) – децентрализирана криптовалута с отворен код е сравнително нова и обещава по-голяма сигурност и неприкосновеност на личните данни от Bitcoin. Всички транзакции се записват в блокчейн, но детайлите като изпращач, получател и количество остават тайна.

IOTA е интересна алтернатива, която от старта си през юни 2017 г. е поскъпнала шест пъти. При нея няма такси, нито копаене. Вместо това процесната мощ, необходима за всяка транзакция се използва за валидиране на две други транзакциите. Това е първата криптовалута без използване на блокчейн, като е базирана на архитектура на разпределен регистър, наречена The Tangle – иновативна технология, която позволява транзакции без разходи, офлайн плащане и мащабиране. Максималното количество е 2.8 млрд., като повечето още са в обръщение.

Monero (XMR) се слави с непроследимостта на транзакциите и с това, че създателите на вируса WannaCry искаха откуп в монеро, освен в биткойн. Твърди се, че не е възможно да се свържат изпращач, получател и размер на транзакцията. За разлика от биткойн няма таван на количеството, което може да бъде добито, а в обръщение са 15.5 млн. XMR.

И накрая, разбира се, двойникът на биткойн – Bitcoin Cash, чиято пазарна капитализация го нарежда на трето място след ETH. Той бе създаден чрез отделяне (fork) от биткойн през август и е под контрола няколко екипа разработчици. Идеята бе да се ускори времето за обработка на транзакциите и да се понижат таксите. Тъй като Bitcoin Cash има по-голям лимит на блоковете, създателите му смятат, че има по-голям капацитет за обработка на транзакциите. Критиците му твърдят, че това решение не е сигурно. В обръщение са 16.8 от максимално възможни 21 милиона.