Хора

Безработицата ни прави по-нещастни от инфлацията

от автор

0 коментара Изследвания

Безработицата нанася повече вреди на обществото отколкото умерената инфлация, пише бивш служител на Bank of England, а сега преподавател в Dartmouth College. Според Дейвид Бланчфлауър, който е известен с възгледа си, че централните банки трябва агресивно да се опитват да понижат безработицата, фокусът трябва да се промени.

Заедно с трима свои съавтора той прави необичаен статистически ход за макроикономист – да разпредели изследванията за щастието на европейските граждани, за да види как те отразяват инфлацията и безработицата.

Макар че и високата безработица, и високата инфлация намаляват благополучието авторите откриват, че това е по-изразено при безработицата. Болката от безработицата е много пъти по-оляма от тази, предизвикана от инфлацията в същата пропорция. Нашите оценки за данните от Европа предполагат, че увеличаване на нормата на безработица с един процентен пункт намалява благосъстоянието пет пъти повече отколкото увеличение на инфлацията с един процентен пункта. Те наричат това съотношение на мизерията.

Изследването покрива периода от 1973 до 2013 г.

Това може да се промени, ако инфлацията премине определен праг, например, ако стане двуцифрена, признава Бланчфлауър. Според него много служители на централните банки са свръхчувствителни към потенциалните инфлационни заплахи заради спомена от 70-те години. Икономистит, който е бивш член на Комитета на паричната политиката на Английската централна банка е редовен коментатор на “Индипендънт” и критик на мерките за икономии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *