енергетика

ДКЕВР не успя да вземе решение за новата цена на тока от 1 октомври. Заседанието на комисията приключи към 19 часа и се проведе на фона на протест, организиран от БСП.

Според разчетите на регулатора,  от 1 октомври токът трябва да поскъпне средно с 9,79 на сто, като най-голямо увеличение в размер на 9,9 % се предвижда за клиентите на ЧЕЗ, а най-малко за абонатите на EVN – 9,5 на сто.

Според изчисления на Института за енергиен мениджмънт при средногодишно потребление от 3 МВтч разходите за електрическа енергия на едно домакинство ще нараснат с 45 лева годишно или с 3,75 лева месечно. Но цената на небитовите клиенти на ЧЕЗ на ниско напрежение ще се повиши от 16,6 до 18,2 ст/кВтч (без ДДС). Така малкият бизнес заплаща с 4,26 стотинки повече от домакинствата.

Окончателното решение трябва да бъде съобщено в сряда. Електроразпределителните дружества вече съобщиха, че ще дадат възможност на клиентите си сами да отчетат показанията на електромерите си към 30 септември във връзка с промяната на цената на електроенергията от 1 октомври.

Повишението на цената ще осигури само 200 млн. лв. на НЕК на фона на дефицит от 1 млрд. лева. Цената, по която НЕК изкупува произведената електроенергия е 166 лв. на мегават/час, а продава на крайните снабдители за 114 лв., по данни на МИЕ.

Според справка на икономичиското министерство само от изкупуването на електроенергия от фотоволтаичните централи в НЕК се натрупва дефицит от 500 млн. лв. Допълнително тези загуби се увеличават с 80 млн. лв. от вятърните централи. От изкупуване на ел. енергия от заводски централи и ТЕЦ-ове се генерират още 200 млн. лв. загуби за НЕК, от ТЕЦ AES Марица Изток 1 – 200 млн. лв., от ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 – още 70 млн. лв.

Според икономическия министър Васил Щонов предоговорянето на условията по дългогодишните договори е трудно. Затова се предлага срокът им да се удължи в замяна на намаляване на цените. Параметри по тази подготвяна сделка не бяха съобщени. Енергийният борд, на който се възлагаха големи надежди, проведе няколко заседания, но само констатира добре известните проблеми.