Вярваме, че паричната политика спомага за по-бързото възстановяване и създаването на повече работни места, заяви председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке пред щатския Конгрес. Изявлението идва на фона на появили се съмнения за скорошен край на програмата си за вливане на ликвидност.
Бернанке заяви, че ще са необходими още три години преди безработицата да падне до 6%. Безработицата беше 7.9% през януари.
Миналата година Фед обяви, че ще задържи основните си лихвени проценти без промяна, докато безработицата не се понижи до около 6.5%.
Бернанке също заяви, че вижда малък риск от ръст на лихвените проценти в близко бъдеще, но предупреди за потенциални икономически щети от автоматичните съкращения на разходите, които влизат в сила в петък.
Той се обяви за по-постепенен подход. „Мисля, че тези повтарящи се епизоди – не бих ги нарекъл „криза“, но тези епизоди, при които Конгресът не е способен да стигне до съгласие и се задействат някои автоматични неща, имат своята цена и мисля, че като цяло това не е добре за доверието“, каза той, цитиран от Ройтерс.
В началото на годината САЩ успя да избегне фискалната скала, а част от широко коментираната сделка бе отлагането на автоматичните съкращения на разходите. Бюджетните разходи за 2013 г. ще бъдат съкратени с 85.3 млрд. долара от 1 март, ако не бъде постигнато споразумение. Автоматичното съкращаване на разходите е предвидено от Закона за контрол на бюджета за 2011 г., демократите сега искат отсрочка за септември. При липса на споразумение ще бъдат засегнати редица социални разходи и бюджета на Пентагона. Очаква се в резултат икономическият ръст да се ограничи до 1.4%.
Индексите на Уолстрийт реагираха положително на изявленията на Бернанке, като Дау Джоунс нарасна с 1.26% в края на сесията снощи.
Също вчера бившият ръководител на администрацията на президента Барак Обама Джак Лю пък беше одобрен за министър на финансите на САЩ.