Валути, евро

Какво се крие зад разпродажбата на банкови акции

Минаха шест години от финансовата криза и няма увереност, че банките са на път да се справят по-добре. Така коментира пред WSJ скорошните разпродажби на финансовите пазари Брад Хинц, бивш главен финансов директор на Lehman Brothers Holdings Inc., който сега преподава New York University. Банковите акции се превърнаха в средство да се заложи на предстояща рецесия, допълва той.

През последните няколко дни страховете за петрола и китайската икономика бяха надминати от страховете за банкови гиганти като Deutsche“Bank и Morgan Stanley.

Акциите на германската банка загубиха 40% от началото на година. Но те не са сами. Много от банковите акции, включени в индекса EuroStoxx 50, паднаха близо до нивата след фалита на Lehman Brothers.

И в САЩ не е по-добре, като KBW Nasdaq Bank Index на големите банки пада с 19% от началото на годината. Morgan Stanley се пнижава с 29%, Bank of America Corp. и Citigroup – с 27%, Goldman се понижава с 17%. Най-малко – с 14%, спадат J.P. Morgan Chase & Co. и Wells Fargo & Co. От тях само Wells Fargo, която няма толкова голяма експозиция към глобалните пазари, се търгува над счетоводната си стойност.

банки

Euro Stoxx 50 и акции на някои банки

Несигурността се вижда и по ръста на премията на застраховките срещу дефолт, т. нар. суапи за кредитен риск. От края на октомври тяхната цена за някои от големите банки нарасна с 60%.

Защо се случва това?

Една от причините, която повечето финансисти изтъкват, са понижените очаквания за ръст на лихвените проценти в САЩ. Повишаването на лихвите винаги е добра новина за банките, твърди FT. По време на предишни цикли на повишение, активите винаги са били преоцененявани по-бързо от задълженията, което донася на банките по-голям марж между доходността от техните заеми и цената на финансирането.

Но влошаващите се данни за световната икономика понижиха залозите за още три повишения на лихвените проценти от страна на Фед (след първото, направено през декември). Дори се заговори за сценарий с отрицателни лихви.

Междувременно слабата реакция на новите парични стимули в Япония подхрани съмнения за способността на централните банки да дефибрилират световната икономика.

На второ място е влошаващото се качество на кредитите. По-ниските цени на петрола не нанасят директни загуби на балансите на банките. Общата експозиция към енергийния сектор в САЩ е по-малко от 3% от общите заеми на големите банки, които имат предимно активи с инвестиционен кредитен рейтинг и са натрупали резерви. Но при Морган Стенли експозицията е 14% в края на третото тримесечие.

По-тревожни са вторичните ефекти – ако проблемите на тези, които зависят от петрола засегнат цените на търговските имоти или доходите. В среда на ниски маржове, това ще се отрази на печалбите.

Третата причина е свързана с колапса на Deutsche Bank. Германската банка подплаши всички в понеделник заради страхове, че няма да посрещне плащане по своите облигации. В изявление тя обяви, че „капацитетът й за плащане” през 2016 г. е 1 млрд. евро, което е достатъчно да посрещне плащането на 350 млн. евро по хибридния инструмент (т. нар. coco облигации), което е дължимо на 30 април. Във вторник акциите на банката дори опитаха повишение.

Въпреки това банките започват да се съмняват една в друга. В Америка подозират, че банките в Европа не са достатъчно добре капитализирани.

А както отбелязва FT, банковите акции зависят повече от другите от доверието. Когато пазарите са добре, и банките са добре. Но когато доверието изчезне, те са подложени на разпродажби. Мат О’Конър, анализатор в Deutsche Bank, отбелязва, че по време на 15 корекции от 1983 г., американският банков сектор е бил ударен двойно по-силно отколкото останалата част от пазара. Местните банки са паднали 1.8 пъти повече, а банките, фокусирани върху капиталовите пазари – 2.3 пъти. И това продължава, докато пазарът се успокои за макроикономическите условия.

Най-накрая, банковите акции не бяха много евтини. По време на върха миналия юли, индексът S&P 500 се търгуваше с 20% над историческите нива, а банковите акции бяха с 25% по-скъпи. Сега когато очакваните печалби намаляват, корекцията изглежда логична.

Въпросът е дали спад от 30-40% е достатъчен. Съдейки по мненията, които заливат специализираните медии, никой не е спокоен, че корекцията е свършила, докато страховете от рецесия дебнат зад ъгъла

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *