ЕС

Европейските финансови министри днес единодушно одобриха надзорния механизъм за Европейския банков съюз, предаде АФП. Механизмът е ключова стъпка към задействането на банковия съюз, към който страните извън еврозоната могат да се присъединят доброволно.

Единният надзорен механизъм трябва да влезе в сила след една година. Първоначално бе предвидено той да започне работа в началото на следващата година, но споровете за ролята му и особено за контрола върху страните извън еврото, доведоха до забавяне.

Великобритания ще приеме Европейската банкова служба, която ще отговаря за страните извън еврото, а Европейската централна банка във Франкфурт ще контролира единния надзорен механизъм.

ЕЦБ ще има правомощия да следи за финансовата стабилност на банките и при нужда да им предписва стабилизиращи или превантивни действия.

Очаква се на първо време обект на този надзор да бъдат 150-те най-големи банки, от които зависи стабилността на еврозоната. После той постепенно ще обхване всички 6000 финансови институции в страните, използващи общата европейска валута.

Освен надзорния механизъм банковият съюз включва и единна система за преструктуриране на банки и гарантиране на депозити.

Свързани новини

[related limit=“3″]