Офис

Цената на биткойн достигна 1242 долара на борсата MtGox и с този темп виртуалната валута се доближава до 100-кратно поскъпване за година. Лайткоините също поскъпнаха, достигайки 50 долара.

Това не е първият драматичен обрат за валутата, която стартира от почти 13 долара, достигна 230 долара през април и падна до 70 долара през юли.

биткойнНапоследък биткойн получи подкрепа от данните за растящо търсене в Китай и увеличаването на броя на търговците, които приемат плащания с валутата. У нас все още това правят малцина търговци. Дъщерна фирма на голямата китайска търсачка Baidu започна да приема биткойни през октомври. Търговията с юани се увеличи 30 пъти през последните два месеца. Основният тласък обаче дойде, след като по време на изслушване в Сената федерални агенции заявиха, че биткойн може да е законно средства за размяна. Затворянето на скрития сайт Silk Road, който позволяваше покупка на наркотици и оръжие с биткойни първоначално предизвика спад. Но след знаците за растящо доверие това също допринесе за възхода, тъй като роди оптимизъм, че дигиталните пари ще се използват по-широко за легални цели, смята Bloomberg.

В обръщение се намират 12 милиона биткойни, като особеност на тази валута е, че ръстът на предлагането й е ограничен чрез алгоритъм.

Но според The Economist валутата показва признаци на спекулативен балон.

Вместо да разчита на доверието на централна власт, биткойн зависи изцяло от система на разпределено доверие, основана на регистър на транзакциите, който е верифициран криптографски и се поддържа съвместно от потребителите.

Сделките може да се сключат директно между участниците при почти нулеви разходи, без да е необходим посредник. Те са неотменими след като се изпратят в публичния регистър. Елегантният математически модел гарантира ръст на паричното предлагане с постоянен темп, който се забавя с времето.

Системата вече се пука по шевовете. Нейните изчислителни основи достигнаха 100 пъти производителността на световните топ 500 суперкомпютъра – повече от 50 000 петафлопа (мярка за процесорна мощ, хиляда трилиона операции с плаваща запетая в секунда). Успехът на биткойн разкри три слабости на валутата. Тя не е сигурна и анонимна, колкото се смяташе; системата за копаене, чрез която се увеличава предлагането й и се осигурява интегритет на валутата води до неустойчива компютърна надпревара; системата за регистриране става тромава. Дали самокоригиращите механизми на биткоин ще се справят с тези проблеми, пита списанието.

Криптографската техника разчита на създаването на двойка ключове – публичен ключ, който може свободно да се разпространява, и частен, който трябва да се пази в тайна.

Публичният ключ уж е анонимен, тъй като се създава случайно от софтуер под контрола на всеки потребител, без централна координация. Но се оказва, че потокът на пари от конкретни адреси може да се проследи достатъчно лесно. В доклад, представен през октомври, учени от Университета на Калифорния, Сан Диего и Университета Джордж Мейсън, са извършили серия обикновени транзакции, за да съберат често използваните адреси за поддържане на портфейли с биткойн, хазартни сайтове , валутни борси и други.

Изследователите използват слабост в личния и сървърен софтуер, който създава адреси за еднократна употреба, за да съхранява промените, свързани с транзакции. Това им позволява да проследят движенията на биткойни чрез стотици сделки с големи суми, натрупани в единични адреси , включително и такива, заподозрени, че са контролирани от Silk Road и откраднати средства от борси, каквито случаи има доста.

Системата на биткойн предлага награда за доброволците, известни като копачи. На всеки 10 минути някой щастлив копач, който е генерирал следващия блок, получава награда от 25 биткойна.

Системата е конструирана да се справи с факта, че подобренията в компютърния хардуер правят по-евтино и бързо изпълнението на математическите операции, в които се състои „копаенето”. На всеки 2016 блока или приблизително на две седмици, системата изчислява колко време ще е необходимо, за да се създават блокове на 10 минути и залага ново ниво на трудност при изчисленията. Копаенето става все по-трудно и скъпо (защото компютрите се амортизират по-бързо и разходите на ток са огромни). Някога копаенето беше възможно с обикновени компютри, сега се извършва с машини за графична обработка, които са по-ефективни. Копачите използват гъвкави чипове, които могат да бъдат конфигурирани за определени задачи, наречени полеви програмируеми логически портове. Миналата година се появиха чипове по поръчка, наречени ASIC (application-specific integrated circuits).

От юли до средата на ноември изчислителният капацитет на мрежата е нараснал 25 пъти, което отчасти се дължи на пристигането на ново поколение по-ефективни ASIC чипове. Преди това такъв чип се е изплащал за три дни.

Общото мнение е, казва Майк Хърн , един от доброволците , които поддържат софтуера Bitcoin, е, че с това ново поколение чипове, добивът ще се приближи до точката, където само тези, които имат достъп до безплатно или евтино електричество ще продължат дейността си, и дори те ще имат ниска възвращаемост. Копаенето става все по-професионално, казва той. Наградата за него намалява на всеки четири години и през 2017 г. ще падне до 12.5 биткойна. Ако възвращаемостта от копаенето намалява, който ще верифицира записите в регистъра (block chain)?

За да овладее този проблем, се прилага пазарен механизъм, който ще увеличи сегашните доброволни такси, плащани от потребителите (около пет цента на транзакция) срещу верификация.

Растящата популярност на биткойн има и други ефекти. Всеки участник трябва да пази копие от block chain-а, което надхвърля 11 гигабайта и продължава да расте. Това възпира случайните потребителите. Бил е предложен метод за орязване на регистъра само до непохарчените суми, но не е приложен.

Друг проблем се отнася до машините на доброволците (nodes), чрез които се препредава информация за сделките и се актуализират регистрите. Системата не предлага компенсация за това, а само за копаенето. Растящите разходи за поддържането на тези машини излагат на риск способността на биткойн да расте.

Оригиналният софтуер се обновява редовно от участниците. Програмистите, които работят по него, нямат специални права в системата. Вместо това предложенията за подобрения се разпространяват, прилагат се във софтуера и трябва да бъдат възприети от 80% от участниците, за да станат постоянни.

Въпросът е, че успее ли биткойн да издържи на растящата си популярност. Може би дигиталната валута, както интернет, плавно ще еволюира от чудат експеримент до услуга, която се ползва с доверие. Но може да тръгне по пътя на Napster, системата за споделяне на музика, която бе пионер, но бе заменена от по-добри реализации, които преодоляха техническите и търговски недостатъци.

Още по темата
Какво е биткойн