АЕЦ

Westinghouse Electric ще подпише сделка за строителството на ядрен реактор в държавната АЕЦ на България до дни, съобщи японският вестник Никей. От БЕХ отрекоха да е договорена цена.

Американското поделение на Toshiba е на финалния етап на преговори по споразумение с БЕХ за реактора, който ще има капацитет от 1-1.2 млн. киловата. Той ще бъде пуснат в експлоатация около 2025 г.

Цената се прогнозира да бъде около 500 млрд. йени или 4.87 млрд. долара и Westinghouse може да придобие дял в дъщерното дружество на българската АЕЦ „Козлодуй” (става дума за „АЕЦ Нови Мощности”, в което се предвижда японската компания да придобие 30 на сто. Очаква се това споразумение да бъде подписано през седмицата.

Проектът е първа подобна поръчка за японско предприятие в Източна Европа и е важен етап за японските компании с оглед на намалялото вътрешно търсене след земетресението през 2011 г. Westinghouse е изградил ядрена мощност в Югославия, пусната през 1983 г. – доста преди компанията да бъде придобита от Toshiba.

В световен мащаб са планирани около 100 нови ядрени реактора. Около 40% са концентрирани в Китай и Русия, съобщава още „Никей”.

Все още не са ясни важни параметри на договора, включително начин на финансиране, както и дали се предвижда клауза за напускане на Westinghouse след пускането на централата.
Споразумението с „Уестингхаус електрик кампъни“ и „Тошиба“ за стратегически инвеститор за изграждането на 7 блок в АЕЦ „Козлодуй“ не предполага на този етап поемането на каквито и да е ангажименти, заяви Българският енергиен холдинг (БЕХ). Самото споразумение представлява обща рамка на евентуалното сътрудничество между страните и на този етап не предполага поемането на каквито и да е ангажименти, подчертават от БЕХ.

Стойността на необходимите инвестиционни разходи за реализиране на проекта следва да бъде уточнена по време на преговорите по условията на договора за инженеринг, доставка и строителство, добавят от холдинга.

Преди дни „Преса“ прогнозира, че споразумението може и да не бъде подписано, защото съдържа „заробващи клаузи“, една от които е липсата на гаранция, че доставеният блок наистина ще работи.