Заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество не утвърди мерки за подпомагане на най-бедните, нито сближи позициите на работодателите и синдикатите. Премиерът Марин Райков уточни в началото му, че не е имал предвид по-високи данъци за бизнеса или изкуствено увеличаване на заплатите в частния сектор с призива си за солидарност с бедните. Трябва да намерим най-подходящата формула, така че да не посегнем на бизнес климата, но и да създадем по-добри условия за всички българи, каза той.

През  април партньорите ще се съберат отново, за да обсъдят антикризисните мерки, тъй като сега не е ясен ресурсът, с който държавата разполага.

Финансовият министър Калин Христов отново повтори, че според него бюджетът е изпълним, въпреки че ръстът на икономиката  ще е по-нисък от заложения. Има несигурност за приходите, призна той. „До момента имаме дефицит 730 млн. лв. по консолидираната фискална програма за първите два месеца при общо 1.1 млрд. за цялата година“, обяви Христов. Но припомни, че заключенията са прибързани, тъй като има сезонност в приходите.

Финансовият министър заяви, че в някои от предложенията, отправени към тристранката, се изисква промяна в Закона на бюджета, а служебният кабинет няма такива правомощия.
„В предложенията има посочени само ползи, но няма посочени разходи. Всяко едно предложение е добре да се дискутира и всеки да има честността да опише съществуващите ползи и потенциалните разходи, за да имаме колегиална дискусия. Иначе рискуваме да имаме абстрактни или силно поляризирани дискусии”, коментира Христов. Той заяви, че не се води целенасочена политика на задържане на разходи на бизнеса.

КНСБ предлага пълна ревизия по министерства на разходните политики с оглед преструктуриране на разходите. По разчети на експерти има около 350 млн. лв. резерви, заяви Пламен Димитров. Шефът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев заяви, че е нужно да се създаде кризисен щаб, за да не се допусне разпадане на енергетиката. Той се обърна и към Христов, напомняйки, че систематичната политика на предшественика му Симеон Дянков е довела до вопиюща бедност. Считате ли , че могат да се намерят резерви и да се повишат отчайващо ниските доходи на хората, запита Тренчев. Според него резервите са в МВР.

Бизнесът е натоварен с редица тежести като първите три дни от болничния и кръстосаното субсидиране на сметките за ток за битовите потребители, припомниха работодатели. Те настояха държавата да спазва новото правило за плащане по договорите в 30-дневен срок.

Не смятаме, че тези, които са придобили свръхпечалби поради господстващо положение, трябва да получат индулгенции, правейки дарения, каза още Васил Велев от АИКБ.

В началото бяха приети ан блок пет наредби, отнасящи се за работата на НОИ.