Българите продължават да свиват разходите си и да пазаруват по-малко, а министърът на икономиката Делян Добрев призова да се мисли положително, за да растат продажбите, пише „Труд„. Изказването на Добрев можете да видите и в „24 часа“.

Този вестник твърди, че вероятният социален министър е Йордан Христозков , а за премиер залага на Димитър Абаджиев. „Стандарт“  залага на дами за поста финансов министър – Карина Караиванова, наскоро назначената заместничка на Симеон Дянков, и Мария Капон, която е начело на малката партия ЕНП.

Заплатата на бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев в „Булгаргрансгаз“ е била 9236 лева, разкрива 168 часа, който изглежда смята сумата за космическа.

5000 таксита в столицата ще информират при аварии и бедствия след споразумението, подписано със Столична община. Ресурсът, който има звеното „Аварийна служба“ към Националния съюз на превозвачите, от мобилни екипи с високопроходима техника, джипове, специфично оборудване, ATV-та, при необходимост да бъде ползван от всички служби при аварии и бедствия“, каза Румен Крумов, председател на съюза.

Всички вестници публикуват статистиката за разликата в заплащането между мъже и жени (у нас – 12%).

АНАЛИЗ

Георги Ганев дава знак за нормализация на дискусията за доходите и бюджета с тази статия в Капитал, в която твърди: „основната новина от днешните протести е, че политиката се завръща в България.“  И още:

„Българският бюджет през последните три години може да бъде характеризиран по много начини, но в никакъв случай не и като бюджет на „лишения“. Нито един човек, който си получава доходите от и през бюджета на България, днес не получава по-малко, отколкото в придобиващата все по-митологичен образ предкризисна 2008 г.“

„Стратегията на разумни и консервативни бюджети с редуване на управляеми дефицити и трупане на излишъци, е същевременно и стратегия за завръщане на истинската политика в тези общества. Според това обяснение и исканията на българските протестиращи са всъщност повик за завръщане на политиката.“