Икономическа медия

За първите три месеца на годината фирмите и гражданите са платили 160 млн. лв. стари дългове заради единната сметка, съобщава „Сега„. Парите са пренасочени автоматично от НАП от постъпили нови плащания заради въведената единна сметка за публичните задължения и правилото, че най-старите по дата дългове се покриват с приоритет. Въвеждането на единната сметка и отпадането на правото на данъкоплатеца да заявява с приоритет какво публично задължение да плати, бе атакувано от депутати по инициатива на ДСБ пред Конституционния съд.

За грешки и затруднения, свързани с изчистването на старите дългове, пише „Капитал Дейли„. Счетоводители и данъчни консултанти сигнализираха, че информационната система на НАП прави грешки както за стари задължения, така и за нови, възникнали от началото на тази година.

Между 70 и 100 млн. лв. от европарите за бизнеса може да бъдат загубени през тази година. Това показват сметките на министерството на икономиката към момента, е съобщила за „Труд“ зам.-министърът на икономиката Ирена Младенова, която отговаря и за оперативната програма „Конкурентоспособност“.

Стандарт“ описва един от ефектите на икономиите. Само през март броят на обществените поръчки е паднал значително спрямо февруари, показва справка в регистъра на едноименната агенция. През миналия месец са обявени 1440 публични конкурса, докато през февруари те са били 2014.

Всички медии отразяват и предизборните обещания, заявени на конференцията на ГЕРБ вчера: 10% плосък данък, 7 дни връщане на ДДС. Работа, работа, работа! – както ги обобщава „24 часа„.

ИНТЕРВЮ

„От следващата година смятаме да освободим от данъчното бреме близо 1 млн. българи, като въведем нулева ставка за доходите до нивото на минималната работна заплата – 310 лв. За 1 млн. 900 хил. наши съграждани с доходи до 4500 лв. на месец се запазва 10 процентовата ставка. А доходите над тази сума ще се облагат с 20%. Един от ефектите на тази политика ще е връщането на около 300 млн. лв. в потреблението. Както виждате, няма нищо страшно и репресивно, особено към „средната класа“ – хората на малкия и среден бизнес, свободните професии и огромна част от данъкоплатците. Но при такава дълбока криза богатите трябва да проявят солидарност към останалата част от обществото. Корпоративният данък също си остава 10%.“
Сергей Станишев пред „Стандарт“
„Много хора, увличайки се по това, че е атрактивно купуването на земи, започнаха да теглят и кредити, за да купуват земи. Така че една голяма част от притежаваната земя в момента е придобита с кредитни пари. Цените продължиха да растат, скочиха 3-4 пъти и вече стигнаха тавана си.“
Венцислав Върбанов пред „Труд“