Левове

Депутатите приеха таван върху лихвите и таксите на потребителските и ипотечни кредити, които не могат да надвишават повече от пет пъти законовия лихвен процент. Това е основната промяна, гласува при второто четене на промените в закона за потребителския кредит, който освен това ограничава таксата за предсрочно погасяване на заемите и възможностите за едностранна промяна на лихвите.

Предложението на Георги Анастасов и Георги Кадиев се отнася до т. нар. Годишен процент на разходите, който включва освен лихвите и обичайните такси. То бе подкрепено от ГЕРБ и „Атака“.Около 50,5 % ще бъде таванът за всички потребителски кредити, обясни пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев, цитиран от „Фокус“. Законовият лихвен процент е равен на основния лихвен процент плюс 10 пункта. Основният лихвен процент е 0.1 на сто”, обясни Кадиев.
Отпада и изключването на заемите до 400 лева от регулация. Такива бяха много бързи кредити, по които се налагаха свръхвисоки лихви.

„Всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, се считат за невалидни. Приехме, ако някой е платил след датата на влизане в сила на закона лихви, по-големи от законовото ограничение, да му бъдат върнати обратно”, заяви Георги Кадиев.

„Банките бяха много против, макар че това реално не ги засяга, защото техните лихвени проценти са далеч под 50%. Това засяга тези кожодерски фирми за бързи кредити, които в много чести случаи стигат и до 1200 % или 100% на месец. Имало е такива случаи, в които взимате 500 лева, след един месец дължите 1000, след една година – 5000 лева”, посочи Кадиев. Въпреки това остава вратичка за налагане на свръхвисоки такси, тъй като при изчисляването на ГПР не се включват наказателните такси.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев, подкрепен от Румен Гечев бяха против тавана по лихвите и настояваха за отделен законопроект за бързите кредити. Такова предложение, което може да доведе до прегласуване на тавана, се очаква следващата седмица.

Законът освен това ограничава таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит до 1%, само през първата година. Не бе прието предложението за отпадане на таксите за действия, свързани с одобряване, усвояване и управление на кредита. Със законопроекта се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно – такси и комисионни за действия, одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

Едностранната промяна на лихвите по кредити ще бъде възможна, ако в договора изрично е предвидена възможност за увеличаване и за намаляване на общия разход по кредита и се описани условията за това, предвижда най-обсъжданото предложение.
Законът ще бъде гласуван окончателно следващата седмица и тогава ще стане ясно дали той ще се прилага и спрямо заварените случаи, каквито идеи се появиха.