“Капитал” и “Сега” се обединяват във водещите си заглавия – Много енергия, съмнителни нарушения  и Прокуратурата се отчете с 5 безнадеждни дела за тока

Междувременно стана ясно, че АЕЦ Козлодуй работи с половин мощности, тъй като язовирите преливат. Възобновяемите източници обаче няма как да бъдат изключени, защото по закон тяхната еленергия трябва задължително да се изкупува и в мрежата влиза повече ток, отколкото се ползва. Осведомени твърдят, че е имало износ на електричество от нашата към европейската мрежа от 200 до 400 мегавата в различни часове от денонощието. Максимумът, с който можем да разговарим системата към Европа, е до 250 мегавата, а условието е в 48 часа след това да приберем същото количество енергия в нашата мрежа, обяснява “24 часа“.

Започнало е и ограничаване на фотоволтаични централи, пише “Капитал Дейли“.

Повечето от обвиненията обаче звучат като познат рефрен от други доклади и добре известни политически констатации. Някои пък показват откровено незнание на елементарни икономически норми и практики, пише деловият вестник (и ние го подкрепяме напълно).

Ще бъдат обсъждани мерки за облекчаване условията, при които се финансират българските малки и средни предприятия, заявява шефът на Българската банка за развитие Асен Ягодин пред вестник “Стандарт“, но не дава подробности.

Депозити за 12 млрд. лева не са гарантирани, показват още изчисления на вестника по данни от банковата статистика.

Унгарските подразделения на големи европейски телекомуникационни компании като “Дойче телеком” и “Теленорд” са изявили интерес към продажбата на “Глобул”, пише още “Стандарт. Срокът за оферти бе удължен до 18 април, въпреки че по-рано се появиха спекулации, че ОТЕ се е отказала от продажбата.

Кабинетът не посочи срок за разплащане с бизнеса, пише “Сега“. (Всъщност проблемът, за който всички говорят, изглежда не е в министерствата, а в общините. Освен това се появиха намеци, че задържаният ДДС е нараснал през февруари. Друг проблем са забаваните плащания по еврофондове, които очевидно не влизат в статистиката на МФ.)

Близо половината от алкохола в България се произвежда в сивия сектор и се продава по пазари, квартални кръчми и пътища. Не се знае къде отиват над 150 000 тона грозде, съобщи в Пловдив председателят на лозаро-винарска камара Пламен Моллов при откриването на “Винария 2013” в панаира, цитиран от “24 часа”.

ИНТЕРВЮ

[quote style=”1″ author=”Людмила Елкова в интервю за Труд”]Първо, анонсите от програмата на ГЕРБ на мен ми звучат доста цинично. Програмата им е опит да заличи пораженията от първия мандат на ГЕРБ в края на втори евентуален мандат. Казват: ще обвържем майчинството с минималната заплата. Хубаво, но то си беше обвързано, ГЕРБ го отвърза! Второ – ще върнем швейцарското правило за индексация на пенсиите. Ами това правило си го имаше, ГЕРБ не го спазваше, пенсиите замръзнаха, после промениха закона, за да не са в нарушение. Сега ще правят обратното. това си е цинизъм.Що се отнася до амнистията на лихвите – първо, по смисъла на европейските правила, това е държавна помощ и неравно третиране.[/quote]