Варненската „Хидрострой“ купува „Водстрой 98“ – две от най-големите компании в строителния сектор. Съобщение за предстояща концентрация бе публикувано на страницата на КЗК. Комисията още не се е произнесла по сделката, която ще окаже съществено влияние на строителния пазар.

Водстрой 98″ е собственост на Иван Мирински, но обикновено се свързва с Делян Пеевски. Тя бе основен кредитополучател на КТБ, но след фалита на банката, кредитите, както и тези за „Булгартабак“ бяха рефинансирани от държавната ББР.

Хидрострой“ е собственост на Велико Желев и Мая Желева. Желев е бивш директор на АПИ от времето на НДСВ.

Сделката не е отразена в Търговския регистър, но това не е и необходимо, тъй като Водстрой 98 е акционерно дружество. На 20 юни е свикано редовно годишно събрание на акционерите, в чийто дневен ред е смяна на одитора и промени в съвета на директорите.

„Хидрострой“ в консорциум с „Водстрой 98“ завърши строителството на Северната скоростна тангента на София, припомня „Стандарт“. А преди дни „Водстрой 98“ заедно с „Галчев инженеринг“ спечели поръчка на „Софийска вода” за 8 млн. лв. за реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа в 15 квартала в северната част на столицата през следващите три години.