първа копка в Бургас

Правителството пренасочи средства от спрения проект за Зимния дворец към многофункционалната спортна зала „Арена Бургас”, която бе част от предизборната програма на кмета на града Димитър Николов (ГЕРБ). Строителството, осъществявано от консорциум, в който влиза „Водстрой 98“, вече е в ход.

Това стана с промяна на постановление от 2014 г., с което са предоставени 35 млн. лв. за реконструкция и модернизация на Зимния дворец на спорта в София. Те ще бъдат пренасочени към залата в Бургас, чиято първа копка през 2014 г. даде Сергей Бубка.
През изминалите години проектът за Зимния дворец в столицата не е реализиран поради възникнали административни процедури и производства, твърди правителственият пресцентър. В резултат на това предоставените средства са вложени по банкови сметки на „Академика 2011“ и не могат да бъдат използвани за друга цел. Целесъобразно решение в създадената ситуация е средствата да бъдат инвестирани в алтернативен значим проект.

Според прессъобщението Общината в Бургас е осигурила началното финансиране на проекта, след което неговото реализиране е спряно поради необходимост от дофинансиране и търсене на подходящ партньор за управление на проекта. Но е известно, че през 2014 г. проектът бе започнат със средства от бюджетната програма на кабинета „Орешарски“, откъдето бе осигурено финансиране само за първия етап – 5 млн. лева.

„Академика 2011“ ЕАД е 100% държавно дружество, в чиито активи са едни от най-големите спортни обекти в България, обосновава се правителството. Компанията ще придобие собственост върху спортното съоръжение, става ясно от съобщението.

По неофициална информация строителството и отношенията между държавното дружество и общината ще се уредят с договор за съвместна дейност. Според него кметството ще организира строителството, което очевидно ще позволи да се продължи работата на вече избрания изпълнител. След приключването на строежа, обектът ще бъде прехвърлен на „Академика“, а общината ще има право на безплатно ползване на залата, чието основно предимство е пистата за лека атлетика (каквато в Армеец няма).

През 2014 г. „Водстрой 98“ и „Понсстройинженеринг“ – които държат по 47% от обединението „Дворана“, спечелиха поръчката за строителство на новата спортна зала с цена от 38 млн. лева с ДДС. Тогава се предполагаше, че общината ще успее да осигури оставащата, по-голяма част от средствата от еврофондове.