Акцията „висящо кафе“ набира огромна скорост у нас, пишат повечето издания днес. Хората оставят в магазини пари за почерпка на бедни. Спонтанната инициатива, заимствана от Италия, проби на фона на високомерното отхвърляне на призива на премиера Марин Райков за солидарност с бедните.

Вчерашното интервю на изпълнителния директор на Корпоративна банка Цветан Василев за Дер Шандарт, в което той напада президента Росен Плевнелиев е другата широко отразена тема във вестниците.

България се нареди в челото на още една черна статистика. Над 40 на сто от младите българи до 25 години нямат работа. Те разчитат единствено на помощта на родителите си, съобщава „Стандарт„, а и други вестници.

1/3 от българите, които проучват възможностите да изтеглят кредит, имат месечни задължения по-големи от дохода им. Някои вече имат и просрочия. Това показват наблюденията на „Кредит пойнт“, които „24 часа“ цитира.

Само две финансови институции – Ситигруп и Дойчебанк, са кандидати да финансират държавния Български енергиен холдинг (БЕХ) по сделката за структуриране на заем в размер до 250 млн. евро. Те, както и “Голдман Сакс”, “Джей Пи Морган”, “Сосиете женерал” и Ейч Ес Би Си са и кандидати да бъдат инвестиционен консултант, пише „Труд“.

Незаконен строеж в резерват „Ропотамо“ бе спрян след проверка на РИОСВ-Бургас и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) по нареждане на вицепремиера и регионален министър Екатерина Захариева. Фирмата строител е „Венис марина“, а разрешението е дадено от печално известния шеф на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев. През октомври миналата година тя спечелва два конкурса (с един кандидат) на регионалната екоинспекция в Бургас, отговаряща за резервата за туристическа дейност „Разходка с лодка в река Ропотамо“ и за „Ползване на „Бар-грил Ропотамо“, съобщава „Капитал Дейли“. Предишният изпълнител „Ки То трейд“ обжалва тези процедури. Компанията „Венис Марина“ с управител Здравко Казаков е собственост на британска офшорка „Стоименов Груп Лимитед“, съобщава „Сега“. Според „Биволь“ зад нея стои Христофор Амантанидис-Таки.

 

АНАЛИЗИ

Христос Мурутис предлага доста по-полезна гледна точка към случващото се в Кипър, която рязко се отличава от доминиращите у нас анализи по темата (те, общо взето, имат две послания – „не ни засяга пряко“ и „оставете ги да фалират“). Опитните швейцарските банкери не пропускат възможността, която се отвори след рухването на данъчния рай в Кипър, пише авторът в „Труд„. Те са започнали редовен и активен контакт с клиентите, за които знаят, че държат депозити и в други страни или в конкурентни банки и предлагат атрактивни продукти, като различни срочни депозити, доверителни депозити (fiduciary deposits), фиксирани депозити и продукти с променливи условия относно валутата на изплащане (dual currency), специално структурирани или tailor made продукти. Предлагат дори комисионни на посредниците. В тази война за депозитите в Кипър участват и британски и американци банки. България пасува.