Петър Чобанов

17% от парите на държавни дружества са в Корпоративна

от автор

0 коментара Финанси

Нито една кредитна институция няма съвкупна нетна експозиция, която да надвишава 18 процента на агрегирано ниво икономика към края на миналата година, заяви министърът на финансите Петър Чобанов на брифинг след заседанието на Министерския съвет. „Наредбата, която регулира взаимоотношенията на държавните дружества с банките, е постигнала резултатите, които се очакваха от нея”, коментира министър Чобанов. Като пример той даде края на първото тримесечие на 2013 г., когато финансова институция е концентрирала в себе си близо 50% от всички средства на държавните дружества, докато към края на 2013 г. тази банка има около 17 процента. Въпреки че министърът не я споменава, става дума за Корпоративна банка. През октомври от банката съобщиха, че депозитите на държавни дружества съставляват 7% от привлечените средства.

Втората и третата банка са съответно с 16 и 10 процента, каза още Чобанов. Той уточни, че към края на миналата година над 85% от държавните дружества са приели или са в процес на приемане на вътрешни правила, които да са в съответствие с наредбата, като се отбелязва нарастване спрямо ноември същата година, когато това са били направили само 76% от компаниите. Според финансовия министър в сектор „Енергетика” нетната експозиция към банките е отрицателна, но въпреки това най-голямата нетна експозиция от 66%, наблюдавана към първото тримесечие на 2013 г., е намаляла до 21% в края на 2013 година.

В отговор на въпрос министър Чобанов заяви, че разпределението на средствата по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” не е било извършено на партиен принцип. Целта е била ресурсът да достигне до общините, които не са получавали допълнителни средства за капиталови разходи или не участват по проекти по Оперативните програми. Чобанов цитира и данни, според които за капиталови разходи на общините през периода юли 2009 г. – декември 2013 г. са предоставени 500 млн. лева.
Чрез ПИП само тази тази година се разпределя ресурс в този размер, което идва да покаже, че преодоляването на регионалните различия е един от основните приоритети на правителството. „Именно по този начин искаме да създадем и широка база за растеж на икономиката”, коментира още Чобанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *