ИТ

12 технологии, които променят икономиката

Проучване на McKinsey Global Institute идентифицира 12 технологии, които могат да предизвикат мащабни трансформации в икономиката през следващите години. Докладът разглежда последиците от тези технологии, техните предимства и предизвикателства.
технологииСпоред оценките 12-те технологии, взети заедно, имат потенциал да окажат въздействие върху икономиката между 14 и 33 трилиона долара годишно през 2025 г. Тази оценка се основава на анализ на ключовите потенциални приложения и стойността, която те могат да създадат – включително чрез потребителския излишък, който се създава благодарение на по-добрите продукти, по-ниските цени и по-чистата околна среда и здравеопазване.
Някои от технологиите, посочени в доклада, съществуват от години, други са изненадващи.

Кои технологии променят играта

Мобилен интернет. Увеличаването на мобилните устройства и на интернет свързаността може да има въздействие от най-малко 3.7 трилиона долара годишно. Сред приложенията са например намаляване с 20% на разходите за третиране на хронични заболявания чрез отдалечено наблюдение.
Автоматизация на познавателната дейност. Интелигентният софтуер, включително изкуствен интелект, технологии за обработка на големи данни, ще подобрят обучението, здравната диагностика и откриването на лекарства, работата на юристи и адвокати. По този начин могат да бъдат заместени 110-140 милиона заети на пълен работен ден.
Internet of Things. С този термин се описват мрежите от евтини сензори и задвижващи устройства за събиране на данни, мониторинг, вземане на решения и оптимизация на процеси, например в производството или логистиката. Пример за такова решение са умните устройства, които контролират отдалечено електрическата мрежа (чрез смартфон или друго устройво)
Облачни технологии. Доста по-позната технология (използването на хардуерни и софтуерни решения за предоставяне на услуги през интернет), тя може донесе 15-20% увеличение на производителността в ИТ, разработката на приложения и софтуерни пакети.
Напредничави роботи. Става дума за роботи или роботизирани инструменти, снабдени с „чувства” и интелигентност. Те могат да изпълняват задачи, които преди са смятани за твърде деликатни, особено в медицината, както и в приготвянето на храна, почистването и др. Според доклада, благодарение на роботиката, има шанс да бъде подобрен животът на 50 милиона души с ампутирани крайници и ограничена подвижност.
Самоходни автомобили.Тези автомобили разчитат на изкуствения интелект, радари, Лидари (технология, която засича изображения и може да измерва разстоянието на даден предмет) и GPS. Могат да спасят 30-150 хиляди човешки живота от катастрофи.
Геноми от следващо поколение. Те съчетават науката, използвана за изобразяване на нуклеотидите (които съставляват ДНК) с бързо напредващите информационни технологии. Целта е да се манипулират гените и да се подобри здравната диагностика. Други приложения са в земеделието и създаването на субстанции, като етанол и биодизел, от обикновени организми като бактерията E. coli.
Устройства за складиране на енергия. Тези технологии, като литиево-йонните батерии и горивните клетки, вече захранват електрическите и хибридните автомобили, както и голяма част от потребителската електроника. През следващото десетилетие те ще направят електромобилите разходоефективни, като доведат електроенергията до отдалечени райони в развиващите се страни. Между 40% и 100% от новите автомобили, продадени през 2015 г. ще бъдат електрически или хибридни.
3-D принтери. Потребителското им използване ще позволи да се съкратят от 35 до 60% от разходите за принтиран продукт, като се позволи високо ниво на персонализация. Други приложения са за производството на малки серии, както и на прототипи и инструменти. Експериментира се с биопринтирането на органи. (Вижте и тази статия)
Нови материали. Материали с високо качество (по-издръжливи или по-добри проводници), както и материали с функции като запомняне и възможност за самокорекция. Ключови приложения са в областта на наноелектрониката, наномедицината, разработката на катализатори и композити. Наномедицината може да се използва за доставката на таргетирани лекарства при 20 милиона нови случая на рак през 2025 г.
Нови методи за добив на нефт и газ. Имат се предвид освен шистовия газ, мeтановия хидрат (на който разчита Япония) и метана от въглища. Потенциалът им през 2025 е еквивалентен на 3.6-6.2 млрд. барела петрол годишно.
ВЕИ. Тези технологии (които включват и използването на океанските вълни и геотермалната енергия) ще допринесат да се избегнат емисии въглероден двуокис от 1-1.2 млрд. тона годишно към 2025 г.

«Технологиите, които осигуряват пробив: Постижения, които ще променят живота, бизнеса и световната икономика» McKinsey 2013

Тази статия е част от темата “Третата индустриална революция

Вижте още: Какво е Big Data

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *