Ще има нови схеми за субсидиране на бизнеса, както и промени в Постановлението на МС №55, с което се определят условията по мярката 60/40. Това стана ясно от изявления на социалния министър Деница Сачева и нейни колеги, както и от уебинар на Сачева, организиран от в. Капитал.

По време на брифинга на 8 април министърът на труда заяви, че тълкуването на нейния екип е, че след последната промяна в закона за мерките при извънредно положение, държавата ще поеме 60% от осигуровките, дължими от работодателя, а не пълната част от осигуровките за сметка на работодателя. Това следва от стенографския запис на устното предложение на депутата Йордан Цонев. Предложението обаче бе гласувано в редакция, предложена от Менда Стоянова.

Друг важен въпрос също намери категоричен отговор – няма пречка при издадена заповед за преустановяване лицата, за които се кандидатства, да бъдат в платен отпуск. Компенсации се изплащат и когато се ползва платен годишен отпуск на основание чл. 173а, ал. 1 от КТ.

Преди това по време на уебинара на 7 април тя заяви, че се подготвят промени в постановление №55 за схемата. На работниците с намалено работно време пък се дължи цялата заплата, а субсидията ще е само за неотработените часове в размер на 60%, докато работодателя ще трябва да доплати останалите суми (тоест възнаграждението за отработеното време и 40% от възнаграждението за неотработеното, тоест намаленото време). Но ако работодател е съкратил и един служител след 13 март заради извънредното положение (на основание спад на приходите или ограничения от държавата), подпомагане няма да може да има за всички негови служители. По-конкретно, коменсации няма да се изплащат при някои конкретно посочени в ПМС-то основания от Кодекса на труда – след отправено писмено предизвестие до работника или служителя на основание чл. 328, ал. 1, т. 2 (при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата), т. 3 (при намаляване на обема на работата) и т. 4 (при спиране на работа за повече от 15 работни дни) от Кодекса на труда. Ако предприятията са правили съкращения, датата на заповедта за прекратяване на трудовото отношение трябва да предхожда заповедта за прекратяване на дейността, като в този случай прекратяването очевидно трябва да е частично.

Средствата се изплащат от датата на издаване на заповедта за преустановяване на работа или въвеждане на непълно работно време.
„Целта е да запазим работниците в настоящата ситуация“, каза още веднъж Сачева.

От 31 март досега са подадени 13 000 заявления по мярката, а регистрираните безработни с право на обезщетение са 32 041 души. От началото на извънредното положение към днешна дата имаме 61 644 лица, които са подали заявление като търсещи работа, включително завърнали се от чужбина и регистрирани с цел получаване на социални помощи. На ден се регистрират по 5000 безработни, а заявленията по 60/40 са 2600 среднодневно.

Сачева за пореден път разясни, че мярката 60/40 е насочена само към запазване на заетостта и предстоят и други облекчения за бизнеса. Обмислят се грантови схеми, както и държавата да предоставя субсидия в размер на 60% от МРЗ за след кризата.

Хората без работа и с регистрация в бюрото по труда ще бъдат наемани в земеделието, без това да спира изплащането на обезщетение. По тези начин безработните могат да си допълнят доходите с работа в селското стопанство.С тава дума за т.нар. еднодневен трудов договор за краткосрочна сезонна селскостопанска работа за обработване на насаждения и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

Лица в неплатен отпуск могат да се наемат от друг работодател

Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради въведеното извънредно положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала. За наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако няма изрична забрана в него за това.

Няма и ограничения за времето, в което работниците и служителите могат да полагат труд по втория трудов договор, докато са в неплатен отпуск, предвид факта, че в този период на практика те не работят. Единственото изискване е вторият работодател да въведе такава организация на работното време, която да гарантира спазването на междудневните и седмичните почивки.

Именно с цел повече възможности за намиране на допълнителна работа в условията на извънредно положение Агенцията по заетостта апелира заети лица, каквито по смисъла на закона са работещите в неплатен отпуск, да се регистрират в бюрата по труда.