Епъл

ФБР успя да отключи смартфона на мъртъв джихадист, за което водеше съдебна битка с Apple, като оттегли иска си срещу технологичната компания. Компанията отказваше да съдейства на властите, за да запази доверието на потребителите, което предизвика полемика в цял свят за това дали личната неприкосновеност или обществената сигурност са по-важни. Новината повдига въпроси за сигурността на iPhone.
Телефонът е бил използван от Сайед Ризван Фарук, стрелецът, който през декември уби 14 души в Сан Бернардино, Калифорния.
След като властите успяха да отключат телефона чрез алтернативен метод възниква нова несигурност, включително за сигурността на устройствата на Apple. Това развитие съдържа потенциал за нов спор между правителството и Apple за използваните методи за отключване на телефона и дали тези техники да бъдат разкрити. Адвокатите Apple заявиха по-рано, че компанията би искала да знае процедурата, използване за кракване на смартфона, но правителството може да засекрети този метод.
От правна гледна точка, това, което се случи по делото Сан Бернардино, не означава, че битката е свършира, коментира пред „Ню Йорк Таймс” Иша Бандари, адвокат на Американския съюз за граждански права. Тя се надява, че правителството ще разкрие информацията да уязвимостта на телефона, така че производителите да могат да ги отстранят.
В понеделник департаментът по правосъдие заяви, че успешно е достъпило данните от телефона на Фарук и следователно не изисква повече помощ от Apple.
Следователите от ФБР започнаха да проучват съдържанието на телефона, но няма да кажат какво са открили. Представител на правосъдието, който е говорил при условията на анонимност пред медиите, е казал, че компания извън правителството е дала на ФБР средствата да отключат телефона, който е iPhone 5C с операционна система iOS 9.

Ще продължим да търсим всички налични възможности, включително сътрудничество с производителите и ще разчитаме на креативността на публичния и частния сектор, коментираха от правосъдното министерство на САЩ.
Хакването на телефона ще има последици за други дела, които включват заключени телефони. Миналия месец федерален съдия в Ню Йорк отказа да даде исканото от правителството нареждане към Apple да извлече данните от iPhone, използван от наркодилър в Бруклин. Става дума за iPhone 5S.
Според източник от правосъдната система, пожелал анонимност, е рано да се каже дали методът, използван при стрелеца от Сан Бернардино, ще бъде ползван и за други айфони.