Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в серия туитове, че ще  наложи 10% мита на 300 милиарда долара китайски внос от 1 септември, внезапно подновявайки търговска война между най-големите икономики в света. Новината, която слага край на надеждите за споразумение, появили се след срещата на Тръмп и китайския президент Си Дзинпин в края на юни, разтърси световните борси.
Търговският спор вече понижи световния растеж и наруши глобалните вериги за доставки.

Намеренията на САЩ са да обхванат с мита почти всички китайски стоки, внасяни в САЩ.
Тръмп също заплаши, че ще повиши тарифите допълнително, ако президентът на Китай Си Дзинпин не успее да предприеме по-бързи действия за постигане на търговска сделка.

Американският президент е бил мотивиран от бавния напредък в преговорите, както и от факта, че Китай не са спазили обещанието си (в негова интерпретация) за по-голям внос на селскостопански стоки от САЩ, както и да спрат доставките на синтетичния опиат фентанил, който е виновен за 28 хиляди смъртни случая в САЩ.

Мнозина анализатори видяха в това отговор на решението на Федералния резерв да понижи лихвените проценти (което се очакваше), но уговорките, че това не е начало на цикъл от понижения. Последното определено разочарова Тръмп. Райън Ларсън, ръководител на търговията с акции в САЩ в RBC Global Asset Management, коментира пред Bloomberg: „Моментът определено е интересен и ни кара да се замислим дали президентътщеше да обяви допълнителни мита, ако вчерашната (в сряда) пресконференция на Комитетът по паричните пазари премина по друг начин.“

Този ход на Тръмп е предупредителен сигнал за ЕС, която също не постигна значителен напредък по време на извоюваното от Жан-Клод Юнкер временно търговско примирие преди година.